ТОП-5 помилок при декларуванні податку на прибуток — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ТОП-5 помилок при декларуванні податку на прибуток

Особисті фінанси
530
У податковій під час камеральних перевірок часто виявляють порушення, допущені платниками податків при подачі декларації з податку на прибуток за 2020 рік.
Про це розповіли фахівці Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками.
ТОП — помилок при заповненні декларації з податку на прибуток:
Помилка 1. Платники податку на прибуток разом з відповідною податковою декларацією не подали фінансову звітність.
Згідно із законодавством, платник податку на прибуток подає разом з відповідною податковою декларацією квартальну або річну фінансову звітність. Фінансова звітність або звіт про фінансовий стан (баланс) та звіт про прибутки та збитки та інший сукупний дохід (звіт про фінансові результати) є додатком до податкової декларації з податку на прибуток підприємств та її невід’ємною частиною.
Помилка 2. Платники податку на прибуток разом з податковою декларацією за 2020 рік подали фінансову звітність не в повному обсязі, а саме відсутність «Приміток до річної фінансової звітності» (форма № 5).
Помилка 3. Показники, що відображені в декларації в розділі «Дохід від будь-якої діяльності» та «Фінансовий результат до оподаткування» (прибуток або збиток), не відповідають показникам, які відображені у фінансовій звітності.
За правилами бухгалтерського обліку дані р.1 «Дохід від будь-якої діяльності» декларації повинні відповідати сумі р. 2000, 2120, 2200, 2220, 2240 Звіту про фінансовий результат (форма «№ 2). Дані р.2 «Фінансовий результат до оподаткування» декларації повинні відповідати даним р.2290 (у разі отримання прибутку) або р. 2295 (у разі отримання збитку) Звіту про фінансовий результат (форма «№ 2).
Помилка 4. При подачі декларації з податку на прибуток платниками не подано додатки до декларації, а саме додаток ПН «Розрахунок (звіт) податкових зобов’язань нерезидентів, якими отримано доходи із джерелом їх походження з України, додаток ПП «Інформація про суми податкових пільг», додаток ЗП «Зменшення нарахованої суми податку».
Помилка 5. Відображення показників за 2020 рік без врахування даних попередніх звітних періодів, тобто не наростаючим підсумком).
Відповідно до п. 137.4 ст. 137 ПКУ Податковими (звітними) періодами для податку на прибуток підприємств, є календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік. При цьому податкова декларація розраховується наростаючим підсумком.
Не перенесення даних попередніх звітних періодів призводить до завищення або заниження нарахувань.
До речі, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров анонсував появу на порталі і в додатку «Дія» нової послуги для українських підприємців. Незабаром ФОПи зможуть сплатити податки і подати декларацію через «Дію».
Читайте важливі новини та поради, які стануть в нагоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас