Як розплатитися зі старими боргами за «комуналку» і не накопичити нові — поради експерта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як розплатитися зі старими боргами за «комуналку» і не накопичити нові — поради експерта

Особисті фінанси
6996
За даними Державної служби статистики, за спожиті воду, газ та світло українці наразі заборгували понад 81 мільярд гривень. Розрахуватися або оформити реструктуризацію боргу краще під час карантину, адже потім доведеться платити пеню.
Професор Київської школи економіки Володимир Вахітов в ефірі Українського радіо розповів, як розплатитися зі старими боргами та не накопичити нові.
За словами економіста, наявність боргу за комунальні послуги в перспективі може стати підставою для перекриття води відповідними службами, або передачі справи до судових виконавців, які можуть забрати майно, реалізувати його і за отримані гроші виплатити борг.
«Навіть якщо ця сума невелика, то зараз найкращий час, щоб зайнятися її реструктуризацією. Реструктуризація — це можливість виплачувати борг частинами згідно з графіком, який ви узгодите з організацією, якій ви винні гроші. Тобто, якщо ви повинні виплатити 1 тисячу гривень, які накопичилися у вас досить давно і ви не можете їх віддати одразу, то вам потрібно підписати договір з організацією, якій ви заборгували, і встановити графік погашень. Частину боргу ви зможете сплатити без додаткових фінансових втрат: без пені і штрафів», — зазначив Вахітов.
За словами експерта, технічно комунальні служби можуть відрізати водопостачання.
«У найпростішому випадку можна зняти кран і запломбувати його», — пояснив він.
Сплата за реструктуризації залежатиме від суми боргу та графіка погашення.
«Наприклад, якщо борг 10 тисяч гривень і платник стверджує, що може його сплатити за 5 років, то він платитиме 2 тисячі гривень у рік. Цей графік реструктуризації буде більше вас дисциплінувати», — розповів економіст.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
suspilne.media
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас