Очільник НСЗУ розповів, як в Україні змінилися зарплати лікарів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Очільник НСЗУ розповів, як в Україні змінилися зарплати лікарів

Особисті фінанси
655
У 2020 році українські лікарні отримали можливість виплачувати підвищені зарплати медикам і використовувати на ці цілі гроші, що виділяються Міністерством охорони здоров’я і акумульовані за рік на рахунках медустанов.
Про те, як змінилися зарплати лікарів, в.о. голови Національної служби здоров’я України Андрій Віленський розповів в інтерв’ю сайту «Сьогодні».
За його словами, керівник медустанови повинен скласти фінплан і затвердити у власника. Відповідно до фінплану, він повинен витрачати кошти на надання якісної медичної допомоги. Якщо коштів надходить більше від очікуваного, то має бути корекція. Але головний напрям, — це підвищення зарплат персоналу та закупівля ліків і медвиробів, щоб пацієнт не платив зі своєї кишені.
Як приклад Віленський навів кілька медустанов і назвав зарплати персоналу:
  • Дніпропетровський обласний центр екстреної допомоги: середня зарплата лікарів — 22 тис. грн, керівників підрозділів — 28 тис., керівництва центру — 52 тис. На рахунках 340 млн, які можна використати на підвищення зарплат медикам;
  • Криворізький дитячий фтизіоортопедичний реабілітаційний медичний центр: зарплата керівництва 57 тис. грн, середнього персоналу — майже 7 тис.;
  • Міська інфекційна лікарня Одеси: середня зарплата лікаря — 30 400 грн, керівництва — 61 тис.;
  • Харківський центр екстреної медичної допомоги мав залишки на рахунках 486 млн грн. Зарплата лікарів — 16 тис., завідувачів відділень і структурних підрозділів — 20 тис., у керівництва центру — 30 тис.;
  • Хмельницька інфекційна лікарня: середні витрати на зарплату — 32 200 грн, керівництва — 36 500, середній медперсонал — 22 700.
За словами глави НСЗУ, керівник однієї з лікарень домагався особливих умов для своєї медустанови, оскільки вона розташована біля лінії розмежування, і хотів, щоб лікарня надавала хірургічні послуги без анестезіолога. Однак анестезіолог в цьому пакеті послуг мусить бути обов’язково, і якби лікарня виконала вимоги і найняла анестезіолога, то змогла б отримати 3 млн грн до кінця року додатково.
«Ми порахували, що анестезіолог може погодитися переїхати в інше місто на зарплату 40 тис. грн. До кінця року залишалося тоді п’ять місяців. З одного боку, витрати на фонд заробітної лікаря плати — 200 тис. грн, з іншого — плюс 3 млн гривень для лікарні. Але керівник не погодився платити таку зарплату анестезіологу. І медустанова не отримала додаткових коштів», — каже Віленський.
Він підкреслив, що залучити анестезіолога можна, адже місцева влада оплачує житло або з місцевого бюджету дає надбавку до зарплати і таким чином лікарня отримує додатковий пакет медпослуг, на який отримує фінансування. А це — інвестиції, які окупляться і для населення, і для лікарні.
«А була лікарня на Заході України, яка не змогла найняти анестезіолога, тому що на колективному зібранні озвучили, що анестезіологу необхідно заплатити 20 тис. грн, а колектив сказав — „ні“. І лікарня не отримала додаткових грошей, а це мільйони гривень», — каже глава НСЗУ.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші онлайн 💸

За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас