Не заплатили за світло: чи можуть арештувати майно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Не заплатили за світло: чи можуть арештувати майно

Особисті фінанси
1656
У випадку заборгованості за світло та за умови попередження споживача не пізніше ніж за 5 робочих днів до дня відключення, оператор системи має право повністю або частково припинити постачання електричної енергії споживачу.
Про це повідомляє Координаційний центр з надання правової допомоги.
Законодавство передбачає, що побутові споживачі зобов’язані щомісяця надавати фактичні покази лічильників, встановлених на об’єкті споживача. Невчасне подання показників є головною причиною розбіжностей у рахунку та на лічильнику споживача.
За Правилами роздрібного ринку електричної енергії побутові споживачі здійснюють оплату за спожиту протягом розрахункового періоду електричну енергію не пізніше 20 числа наступного місяця, якщо договором не встановлено іншого терміну.
Якщо виникла заборгованість:
  • у випадку заборгованості за використану електричну енергію та за умови попередження споживача не пізніше ніж за 5 робочих днів до дня відключення, оператор системи має право повністю або частково припинити постачання електричної енергії споживачу;
  • попередження про припинення постачання електроенергії оформляється після встановлення факту наявності підстав для відключення та надається споживачу окремим письмовим повідомленням, в якому зазначаються підстава, дата і час, коли електропостачання буде повністю або частково припинено, прізвище, ім’я, по батькові, підпис відповідальної особи, яка оформила попередження;
  • додатково у попередженні, де підставою є заборгованість, зазначається сума заборгованості та період, за який ця заборгованість виникла.
Датою отримання попередження про припинення постачання електроенергії вважається:
1) дата вручення попередження, що підтверджує підпис одержувача та/або реєстрацією вхідної кореспонденції;
2) третій календарний день від дати отримання попередження поштовим відділенням зв’язку, в якому обслуговується одержувач (у разі направлення поштою рекомендованим листом).
У яких випадках світло можуть не відключити:
  • якщо споживач в установлений термін здійснить оплату та завчасно (до дня відключення) підтвердить це належно, постачання електроенергії споживачу не припиняється.
Варто зауважити, що на час карантину діє заборона на відключення електроенергії для споживачів, а також заборона нарахування пені за несвоєчасну оплату комунальних послуг.
Арешт майна:
  • надавач послуг, якому заборгував споживач, повинен спочатку звернутися до суду для видачі судового наказу або в порядку позовного провадження, а потім — до виконавців, які й розпочинають примусове стягнення боргу;
  • звернення стягнення на об’єкти нерухомого майна здійснюється у разі відсутності в боржника достатніх коштів чи рухомого майна.
«Тож сама по собі несплата комунальних послуг не є підставою для накладання арешту на майно споживача», — підсумували у Координаційному центрі з надання правової допомоги.

Довідка Finance.ua:

  • Середні ціни на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива в Україні за січень 2021 року зросли на 6,0%. За останній рік тарифи піднялися на 18,4%.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші онлайн 💸

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас