Бізнес не встигне звикнути до безкоштовних кредитів — банкіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнес не встигне звикнути до безкоштовних кредитів — банкіри

Кредит&Депозит
2505
Зараз український бізнес може отримати кредит під 0%, але це не може тривати вічно.
«Ніхто не встигне звикнути до 0%. Горизонт планування у всіх – це рік», – сказала директор департаменту мікро-, малого та середнього бізнесу Ощадбанку Наталя Буткова-Вітвіцька.
Аналогічні заяви зробили й інші учасники круглого столу «Рік програмі «5-7-9%»: підсумки і перспективи», проведеного онлайн «Фінансовим клубом».
«Не вірю в те, що клієнти до 0% звикнуть. Клієнти звикли в Україні розраховувати на себе. І якщо держава підкидає можливість скористатися пільгами, то клієнти дуже швидко намагаються ними скористатися, але далі все одно розраховують тільки на себе», – повідомила заступник директора департаменту розвитку корпоративного бізнесу та МСБ Кредобанку Наталія Згоба.
Підприємці розраховують максимум на рік безкоштовних кредитів.
«Наші клієнти, які довго займаються бізнесом, звикли розраховувати тільки на себе. І незважаючи на те що певні напрямки програми розраховані на довгострокове фінансування до п’яти років, наші клієнти оцінюють свої потенційні ризики в рамках бюджетного року. Вони далі, ніж на рік, особливо не розраховують», – каже заступник директора департаменту МСБ Креді Агріколь Банку Анастасія Лазаренко.
«Ми не бачимо проблеми звикання до 0% протягом одного року. З іншого боку, коли ми приймаємо рішення, ми закладаємо запас міцності так, як ніби клієнт повинен виплачувати відсотки, – розповіла керівник управління розвитку бізнесу банку «Львів» Уляна Городиська. – Бізнесу потрібно задуматися, що рано чи пізно до ринкових ставкок потрібно буде повертатися».
Позичальники не вірять, що пільги будуть постійними.
«Всі бажаючі взяли участь в програмі, але в далекій перспективі вони не розраховують на лояльні умови. У найближчі кілька років нам не загрожує звикання клієнтів до досить лояльних умов фінансування», – впевнена пані Лазаренко.
Але Фонд планує працювати більше року. «Клієнти скептичні, а чи дійсно 5-10 років буде надаватися фінансування. Ми, як Фонд, сподіваюся, і наші банки, і уряд, цей скепсис подолають. Тому що програма буде діяти всі 10 років, як ми собі запланували. І обсяг підтримки буде збільшений в наступному році», – пообіцяв уповноважений представник Фонду розвитку підприємництва Валерій Майборода.
Згодом потрібно буде переформатувати програму.
«0% по кредиту має бути тимчасовим заходом для підтримки бізнесу в складний період. У нас 0% було прив’язано до карантину і, відповідно, ніхто не знає, коли цей карантин завершиться і коли бізнес знову стане as usual, а кредити – платними. Ефект звикання буде залежати від того, наскільки довго буде діяти карантин і антикризові заходи з підтримки бізнесу», – вважає керівник з мікрокредитування департаменту малого бізнесу ПУМБ Віктор Харківець.
Якщо карантин триватиме ще два роки, «тоді нульові ставки повинні бути адресовані тим клієнтам, які суттєво постраждали від карантину». «Це повинна бути адресна допомога, а не широка програма для всіх позичальників. Повинна бути диференціація в залежності від ступеня впливу карантину на бізнес клієнта», – упевнений він.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас