До чого може призвести законодавче врегулювання ставок комісії у банках — експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До чого може призвести законодавче врегулювання ставок комісії у банках — експерти

Фінтех і Картки
753
Законодавець не має втручатися у регулювання цін на вільному ринку платіжних послуг, каже Ольга Василевська-Смаглюк, голова підкомітету з питань функціонування платіжних та інформаційних систем ВРУ. За її словами, це може нашкодити ринку і нівелювати боротьбу за прозору економіку.
Про це йшлося під час пресбрифінгу Національного банку та учасників платіжного ринку.
«Ритейлери опираються на заклик „Зменшимо інтерчейндж — зменшимо і ціни на товари та послуги“. Однак ми маємо живий приклад — Європу — де це регулювання було введено і це аж ніяк не привело до зменшення роздрібних цін для населення. Зменшення комісії інтерчейндж у Європі у грудні 2015 року призвело до здебільшого негативних наслідків», — зазначила політикиня.
Наслідки у ЄС. За її словами, споживачів у ЄС поставили перед підвищенням цін або введенням щорічної плати та плати за використання платіжних продуктів. Наприклад:
  • збір за зміну пін-коду у Франції;
  • збір за оплату карткою у деяких категоріях магазинів у Чехії;
  • збір за зняття готівки з будь-яких карток у банкоматах Чехії, Данії та Португалії;
  • зменшилися програми лояльності;
  • найбільше зменшення ставок позначилося на комісіях за користування кредитними картками — за окремими картками таке зростання склало від 20% до 60%.
З такою думкою погоджується і директорка регіонального підрозділу Visa в Україні, Грузії та країнах СНД Віра Платонова.
«В Євросоюзі 5 років тому було введено регулювання лише на інтерчейндж (торгову комісію це не зачепило). І вже через деякий час дослідження засвідчило, що така регуляція не дала ніякого поштовху на розвиток cashless-економіки. Більше того, комісії для людей за обслуговування їхніх карткових рахунків значно зросли. І в результаті такого кроку виграли лише великі торговельні підприємства, які, своєю чергою, не знижували ціни на товари», — пояснила експерт.
Олександр Карпов, директор Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем ЄМА, зазначив, що прихильники ідеї законодавчого регулювання часто вказують на те, що у Європі за 0,3% можна отримати послугу еквайринг. Однак остання статистика Європейського центрального банку свідчить, що середня вартість еквайрингу у Європі:
  • для великих підприємств — 0,8%;
  • для середніх — 1,2%;
  • для малих (про яких і йдеться в Україні) — 1,8−3%.
Нагадаємо, до 2023 року український бізнес пропонує знизити максимальний розмір комісії еквайрингу до 1,4%. Зараз цей показник становить 2%.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас