Представники IT-індустрії виступають проти прийняття закону про "Дія.City" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Представники IT-індустрії виступають проти прийняття закону про "Дія.City"

Казна та Політика
3193
Представники IT-індустрії вважають законопроєкт №4303, що розробляється за участю Мінцифри, спробою перетворити українську IT-сферу на корупційне “коритце” для чиновників.
Про це свідчить електронна петиція №22/114468-еп на сайті Президента України.
За словами автора документа, Чумакова Єгора Сергійовича, він розцінює плани Міністерства цифрової трансформації як загрозу своєму добробуту та додатковим аргументом щодо еміграції.
Чому айтівці вважають “Дія.City” загрозою для індустрії:
1. Корупційні ризики. Автор петиції вказує, що не існує жодних гарантій, що наступний Уряд не буде використовувати державну регуляцію як інструмент тиску на бізнес. Як приклад наводиться негативний досвід Білорусі, якій спричинив майже до знищення IT галузі.
2. Законопроєкт не враховує потреби стартапів та малого бізнесу. Малий бізнес, особливо на початковому етапі, не здатен утримувати щонайменше 10 працівників з мінімальною заробітною платою, яка складає 1200 доларів США. А саме цей пункт є одним з критеріїв резидентства “Дія.City”.
3. Потреби українських IT-фахівців ігноруються. У документі йдеться про те, що існує ризик “картельної змови”, який зведе нанівець можливості працівників змінювати місце роботи. Автор каже, що законопроєкт здебільшого ігнорує потреби спеціалістів галузі та інтереси, а саме – вільний, конкурентоспроможний, нерегульований ринок праці та гідну заробітну плату.
4. Петиція вказує на те, що Мінцифри хоче заборонити зовнішньоекономічну діяльність для всіх підприємців, які належать до 3-ої групи. Це спричинить суцільне зменшення заробітних плат, оскільки місцеві компанії будуть неспроможні конкурувати з іноземними. Також таке рішення гальмуватиме роботу багатьох людей, які співпрацюють із закордонними замовниками.
“Що пропонують нам пан Міністр та його команда? Скопіювати модель так званого “Парка Високих Технологій”, що існує у Білорусі, та примусити IT компанії стати резидентами Дія Сіті. Тобто, скопіювати державний регулятор з авторитарної країни, де має владу лише диктатор. Саме ця влада у Білорусі порушила свої гарантії та збільшила податки, хоча обіцяла не робити цього до 2049 року”, – зазначається у тексті петиції.
Автор наголошує, що на відміну від інших галузей, специфікою IT-сфери є те, що 90% видатків припадає на фонд оплати праці. Це дозволило без жодних зусиль або інвестицій із боку держави створити конкурентоспроможну галузь економіки, що на сьогодні має обіг у шість мільярдів доларів США та робить Україну привабливою для іноземних інвесторів.

Довідка Finance.ua:

  • Раніше айтівці зазначали, що підготовлений Міністерством цифрової трансформації законопроєкт № 4304 про порядок створення та роботи спеціального правового режиму для айтівців — «Дія.City» — створює масу негативних моментів для IT-галузі й по суті є експериментом.
  • При цьому міністр цифрової трансформації Михайло Федоров запевнив, що головна мотивація для компаній перейти в «Дія City» — це робота «в білу».
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас