Чому реальний ВВП України у 2020 скоротився на 4% — пояснення НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому реальний ВВП України у 2020 скоротився на 4% — пояснення НБУ

Казна та Політика
381
У 2020 році реальний ВВП скоротився на 4% у річному вимірі після зростання на 3,2% у 2019 році.
Про це свідчать розгорнуті показники ВВП за IV квартал та в цілому за 2020 рік, опубліковані Державною службою статистики України. У Нацбанку прокоментували зміни цього показника за минулий рік.
Фактичний показник ВВП практично відповідав оцінці Національного банку, опублікованій в Інфляційному звіті за січень 2021 року (4,4%). Менше падіння економіки у IV кварталі, ніж очікував регулятор, було зумовлене поліпшенням показників низки секторів: будівництва, промисловості, торгівлі тощо в грудні 2020 року.
Основними чинниками падіння ВВП у 2020 році стали були карантинні обмеження, запроваджені в Україні та у світі у відповідь на поширення COVID-19, а також зниження внутрішнього попиту, передусім інвестиційного, через пов’язану з пандемією невизначеність.
«Водночас українська економіка виявилася більш стійкою до поточної кризи порівняно із попередніми. Коронакриза не супроводжувалася стрімкою девальвацією та інфляцією, а падіння реального ВВП виявилося не таким суттєвим, як очікувалося на початку кризи», — зазначають у регулятора.
У розрізі видів діяльності у 2020 році погіршилися показники більшості галузей економіки. Доволі жорсткі карантинні обмеження протягом року позначилися на діяльності значної частини секторів послуг.
«Так, скоротилася валова додана вартість у мистецтві, спорті, розвагах та відпочинку, тимчасовому розміщенні та організації харчування, транспорті, освіті тощо. Звуження зовнішнього попиту та інвестиційної активності зумовило погіршення показників діяльності промисловості та допоміжних секторів. Значний від’ємний внесок у ВВП мало також сільське господарство через нижчі врожаї», — розповіли у Нацбанку.
Що пом’якшило падіння ВВП:
  • Відновлення споживання домогосподарств у другому півріччі підтримало сферу торгівлі.
  • Поширення можливостей віддаленої роботи та навчання, а також збільшення попиту на стрімінгові послуги та розвиток онлайн-сервісів зумовили покращення показників діяльності в ІТ-секторі.
  • Стійка робота банківської системи та збільшення попиту на страхові послуги підтримали зростання валової доданої вартості у фінансовій та страховій діяльності.
  • Падіння ВВП також пом’якшила державна підтримка економіки. Нарощення бюджетних витрат на дорожню інфраструктуру, медицину і оборону сприяло покращенню показників діяльності в низці секторів: будівництві, державному управлінні, обороні та охороні здоров’я.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас