Іпотека під 7% і лізинг під 5%: у чому різниця — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іпотека під 7% і лізинг під 5%: у чому різниця

Особисті фінанси
2954
Нові програми доступного житла — іпотека під 7% і лізинг під 5% – діятимуть паралельно.
Про це в ефірі телеканалу «Дом» розповіла народний депутат Олена Шуляк.
За її словами, нова програма буде діяти паралельно з «Доступною іпотекою під 7%», але, ймовірно, скористатися нею зможуть більше українців.
«Якщо ми говоримо про іпотеку, то позичальник житло отримує одразу у власність, а якщо ми говоримо про фінансовий лізинг — це оренда свого житла, яке через певний час може стати твоєю власністю», — пояснила депутат.

Іпотека на житло в Україні. Безкоштовний каталог. 🏠

Відтак програма фінансового лізингу несе менше ризиків для банків, які дають такі позики, ніж іпотечні кредити.
Фінансовий лізинг під 5% надає державна «Українська фінансова житлова компанія», яка створена при Міністерстві фінансів. Це державна компанія, заснована у вигляді акціонерного товариства. «Я ставила запитання міністру фінансів: чи не боїться він, що буде якась конкуренція між урядовою програмою і програмою „Української фінансової житлової компанії“. Колеги кажуть — не бояться», — додала Шуляк.
Вона зазначила, що важливо, щоб в Україні були програми і по іпотеці, і по лізингу. «Річ у тому, що нинішнє банківське законодавство дає можливість забудовникам зводити житло іноді не за правилами. А це — ризики, тому банки не хочуть знижувати іпотечну ставку», — сказала вона.
Шуляк додала, що можливість в Україні фінансового лізингу під 5% і іпотеки під 7% — це величезний крок до європейських правил ринку.
За словами Шуляк, за програмою фінансового лізингу 20 тис. сімей отримають житло під 5% на рік на термін до 20 років.
«У нас дуже високі ставки (в банках. — Ред.) — 20% річних. Так це минулого року було 20%. А до цього ставки були набагато вищі. А в Європі це — 0,6%, є 1%, є 2%, є 3−5%. Тому можливість в Україні фінансового лізингу під 5%, іпотеки під 7% — це величезний крок до європейських правил ринку. І головне — всі розрахунки в гривні, ніяких валютних операцій», — зазначила вона.

Довідка Finance.ua:

  • НБУ та банкіри «змалювали» портрет середнього позичальника. Середній вік позичальника — 38 років. Частка боржників до 30 років складає до 20%. А середньомісячний дохід позичальника — майже 50 тис. грн. Позичальникам із доходом до 20 тис. грн за минулий рік було видана лише чверть кредитів.
  • До державної програми «Доступна іпотека 7%» незабаром приєднаються ще 12 банків.
  • У січні 2021 року середньозважена ефективна відсоткова ставка за новими іпотечними кредитами дещо знизилася. У січні було видано 444 кредити на загальну суму 326 млн грн.

Як працюватиме програма іпотеки під 7%

За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас