В Україні збираються збільшити розміри страхових виплат під час ДТП — законопроєкт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні збираються збільшити розміри страхових виплат під час ДТП — законопроєкт

Особисті фінанси
1324
У парламенті зареєстровано законопроект, яким передбачено збільшення розмірів страхових виплат внаслідок дорожньо-транспортних пригод.
Про це йдеться в «Проекті Закону про внесення змін до статті 9 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» № 5198 від 03.03.2021.
Що передбачається – встановлення ліміту страхової виплати за шкоду майну внаслідок ДТП в 30 мінімальних зарплат, а за шкоду життю і здоров’ю — 60 «мінімалок”.
Як нині. Останній раз розмір страхових виплат переглядався згідно з Розпорядженням Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг № 538 від 09.04.2019 року. Страхові суми за внутрішніми договорами обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності встановлюються у розмірі:
  • за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю — 260 тис. грн. на одного потерпілого;
  • за шкоду, заподіяну майну потерпілих — 130 тис. грн. на одного потерпілого.
На практиці ж середній розмір виплати за шкоду, заподіяну майну, складає 17 тис. грн, а за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю — 25 тис. грн. (при чинних лімітах у 130 тис. грн. та 260 тис. грн відповідно).
На розмір виплат впливають курс національної валюти при закупівлі запчастин транспортних засобів та розмір мінімальної заробітної плати при розрахунках шкоди життю та здоров’ю.
Як йдеться в пояснювальній записці, прийняття законопроекту забезпечить розвиток обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, створить належні умови для отримання потерпілими у дорожньо-транспортних пригодах повного та належного відшкодування шкоди за договорами ОСЦПВ.

Довідка Finance.ua:

  • Обов’язок повідомлення страхової компанії про ДТП покладений саме на водія автомобіля, з яким укладено договір ОСЦПВ. Потерпілий повідомляє свою страхову компанію, а винний — свою.
  • Якщо винуватець ДТП пропустив термін для повідомлення чи проігнорував обов’язок повідомити страховика, то це жодним чином не впливатиме на відшкодування шкоди потерпілому, який звернувся за страховим відшкодуванням.

ДТП. Що робити та чи можна покрити витрати?

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас