Хто має повідомляти страхову про ДТП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто має повідомляти страхову про ДТП

Особисті фінанси
1519
Відносини у сфері обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, забезпечення відшкодування шкоди, заподіяної життю, здоров’ю та майну потерпілих при експлуатації наземних транспортних засобів на території України регулює ЗУ «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів».
Про це повідомляється у Telegram-каналі «Блог права».
Дії під час ДТП. Статтею 33 закону передбачено, що у разі настання дорожньо-транспортної пригоди, яка може бути підставою для здійснення страхового відшкодування (регламентної виплати), водій транспортного засобу, причетний до такої пригоди, зобов’язаний, зокрема, невідкладно, але не пізніше трьох робочих днів з дня настання дорожньо-транспортної пригоди, письмово повідомити страхову компанію.
При цьому він має надати страховику, з яким укладено договір ОСЦПВ:
  • повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду встановленого МТСБУ зразка;
  • відомості про місцезнаходження свого транспортного засобу та пошкодженого майна;
  • контактний телефон та свою адресу.
Якщо водій транспортного засобу з поважних причин не мав змоги виконати зазначений обов’язок, він має підтвердити це документально.
Що це означає: тобто обов’язок повідомлення страхової компанії про ДТП покладений саме на водія автомобіля, з яким укладено договір ОСЦПВ. Потерпілий повідомляє свою страхову компанію, а винний — свою.
Якщо винуватець ДТП пропустив термін для повідомлення чи проігнорував обов’язок повідомити страховика, то це жодним чином не впливатиме на відшкодування шкоди потерпілому, який звернувся за страховим відшкодуванням.
При цьому, страховик після виплати страхового відшкодування має право подати регресний позов до страхувальника або водія забезпеченого транспортного засобу, якщо він не повідомив страховика у строки та за умов, визначених Законом.

Коли страхова компанія може вимагати у вас гроші

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас