Відповідальність за відсутність спеціального знака страхового поліса на авто — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відповідальність за відсутність спеціального знака страхового поліса на авто

Особисті фінанси
12377
Водії часом задаються питанням, чи потрібно прикріплювати на вітрове скло автомобіля стікер страхового поліса.
Про це пише Дорожній адвокат..
Питання виникають через те, що в зв’язку з останніми нововведеннями стікери ОСЦПВ на вітровому склі не мають змістовного сенсу. Оскільки наявність поліса перевіряється інспектором незалежно від наявності стікера. Крім того, стікер обмежує оглядовість з місця водія.
Однак, згідно з п. 17.5 Закону «Про обов’язкове страхування…» при придбанні поліса страхова компанія зобов’язана безкоштовно видати спеціальний знак (стікер).
Згідно п.1 чинному на сьогодні Порядку заповнення і використання спеціального знака, затвердженого розпорядженням Нацкомфінпослуг від 19.06.2007 N7495 (зареєстрованого в Мін’юсті), спеціальний знак призначений для візуального контролю за наявністю у водія поліса страхування.

Поліс ОСЦПВ

Спеціальний знак закріплюється в правому верхньому кутку вітрового скла за допомогою клейкої стрічки.
Наказом МВС від 29.11.2007 № 451 було передбачено також здійснення інспектором зупинки транспортних засобів, на яких відсутній спеціальний знак, закріплений у правому верхньому кутку вітрового скла. Однак, зазначений наказ втратив чинність з 11.10.2018.
Водночас, Кодексом про адміністративні правопорушення не передбачений штраф за відсутність спеціального знака автоцивілки на вітровому склі. Саме тому, що за відсутність спеціального знака не передбачений штраф, працівники поліції і не здійснюють контроль за його відсутністю.

Довідка Finance.ua:

  • З 1 червня відбувся офіційний запуск камер автоматичної фіксації порушень ПДР.
  • Власникам автомобілів надають можливість оскаржити штраф, подавши заявку на сайті court.gov.ua, натиснувши на кнопку «Офіційна електронна адреса». Для цього необхідно буде мати електронний ключ і деякі юридичні знання.
  • Верховна Рада прийняла законопроект, яким пропонується посилити відповідальність за окремі порушення правил дорожнього руху.
  • Збільшено штраф за керування або передачу керування транспортним засобом: повторне протягом року – 40 800 з позбавленням права керування транспортними засобами на строк від 5 до 7 років (можливо також оплатне вилучення ТЗ).

ДТП. Що робити і чи можна покрити витрати?

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас