Чи зарахується до стажу відпустка для догляду за дитиною до 6 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи зарахується до стажу відпустка для догляду за дитиною до 6 років

Особисті фінанси
23300
Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпустка без збереження заробітної плати зараховуються як до загального, так і до безперервного стажу роботи і до стажу роботи за спеціальністю.
Про це повідомляє “Блог права” у Facebook.
“У разі, якщо дитина потребує домашнього догляду, жінці в обов’язковому порядку надається відпустка без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку. Така відпустка надається в обов’язковому порядку, відмовити у її наданні роботодавець права не має”, – сказано в повідомленні.
Право на таку відпустку не втрачається і у разі, якщо мама вже вийшла на роботу (після закінчення відпустки для догляду до 3 років), але потім все ж таки виникла необхідність оформити відпустку для догляду за дитиною від 3 до 6 років.
Для того щоб скористатися правом на відпустку для догляду за дитиною від 3 до 6 років, роботодавцю потрібно надати такі документи:
  • заяву з проханням про надання такої відпустки;
  • довідку за формою №080-1/о, затверджену наказом МОЗ від 11.06.2012 р. №430.
На підставі цих документів роботодавець видає наказ.
“Страховий стаж – період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Оскільки відпустка для догляду за дитиною від 3 до 6 років не оплачується, та належить до відпусток без збереження заробітної плати – час догляду за дитиною від 3 до 6 років не включається до страхового стажу для призначення пенсії за віком”, – пояснили автори повідомлення.

Довідка Finance.ua:

  • Замінити додаткову відпустку на дітей грошовою компенсацією можна тільки в разі звільнення працівника.
  • Звільнення за власним бажанням може бути двох видів: звільнення з поважних причин та звільнення без поважних причин. Відрізняються вони тим, що у першому випадку працівник не зобов’язаний повідомляти роботодавця про звільнення за два тижні. Він має право звільнитися хоча б і в день подання відповідної заяви.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші онлайн 💸

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас