Фонд держмайна хоче прибрати 25% «знижку» при визначенні ринкової вартості нерухомості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фонд держмайна хоче прибрати 25% «знижку» при визначенні ринкової вартості нерухомості

Нерухомість
1925
Фонд державного майна України втретє оприлюднив відкоригований законопроєкт “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування Єдиної бази даних звітів про оцінку”. У погодженні попередніх двох проектів Державною регуляторною службою України було відмовлено (25.06.2020 року та 03.09.2020 року).
Що передбачає документ: аби запобігти зниженню обсягу надходжень до державного бюджету від податків під час здійснення операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомості між фізичними особами на чверть, пропонують виключити норму про «межі допустимого 25-відсоткового цінового діапазону» при визначенні ринкової вартості об’єкта нерухомості.
Як діє норма зараз:
  • наразі реєстрація звіту про оцінку майна з присвоєнням йому унікального реєстраційного номера здійснюється Єдиною базою даних звітів;
  • при цьому діє умова, що визначена у звіті про оцінку майна ринкова вартість об’єкта нерухомості має відрізнятися не більше, як на 25% від оціночної вартості, визначеної Єдиною базою;
  • якщо ж визначена у звіті про оцінку майна ринкова вартість об’єкта нерухомості відрізняється більше, як на 25% від оціночної вартості, визначеної Єдиною базою, база автоматично відмовляє в реєстрації звіту про оцінку.
Навіщо норму хочуть забрати? На думку експертів Фонду держмайна, норма, що діє нині, легалізує «знижку» від ринкової вартості об’єкта нерухомості в розмірі 25%. Звідси з’являється потенційний ризик того, що сторони правочину навмисно визначатимуть оціночну вартість об’єкта нерухомості зі знижкою, користуючись запропонованою нормою. А це, у свою чергу, знизить обсяг надходжень до державного бюджету від податків під час здійснення операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомості між фізичними особами на чверть.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас