Через 10 років після запуску ринку землі її вартість може зрости до $4-4,5 тис. за 1 га, — EasyBusiness — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через 10 років після запуску ринку землі її вартість може зрости до $4-4,5 тис. за 1 га, — EasyBusiness

Аграрний ринок
2094
Аналітична платформа EasyBusiness вважає, що через 10 років після запуску ринку землі її вартість досягне 4−4,5 тис. доларів за 1 га.
Про це повідомив експерт EasyBusiness Дмитро Лівч під час спільної з міністром аграрної політики і продовольства Романом Лещенком прес-конференції.
«Наші розрахунки показують, що протягом наступних 10 років ціна на землю може зрости до 4−4,5 тис. доларів за 1 га в порівнянні з показником нормативної грошової оцінки, який становить в середньому 1−1,2 тис. доларів за 1 га», — сказав він.
Крім того, Лівч зазначив, що також буде рости вартість оренди земділянок і продуктивність агросектору загалом. При цьому він вважає, що запуск повністю лібералізованого ринку землі в Україні міг би принести близько 50−85 млрд доларів сукупного приросту ВВП в наступні 10 років після реформи.
Однак запропонована модель, на думку Лівча, хоча і буде мати більш низький економічний ефект, все ж закладе фундамент для майбутнього розвитку агросектору за умови прийняття допоміжного пакету законодавчих ініціатив, зокрема законопроектів № 2194 (передача всіх земель держвласності за межами населених пунктів в комунальну власність територіальним громадам), № 2195 (купівля-продаж держземель виключно через електронні аукціони), № 3205−2 (Фонд часткового гарантування кредитів в сільському господарстві).
EasyBusiness є неурядовою організацією, з травня 2014 року вона розробила десятки нормативно-правових актів, більше третини з яких вже прийняті Верховною Радою, Кабінетом Міністрів та Міністерством економічного розвитку і торгівлі.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас