Грошові мули: хто це й чим вони небезпечні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грошові мули: хто це й чим вони небезпечні

Кримінал
2622
Найпопулярнішою шахрайською схемою відмивання грошей в українців є соціальна інженерія та онлайн-шахрайство в інтернеті. На другому місці за популярністю серед зловмисників — шахрайство з банкоматами.
Про це розповіла заступниця директора Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем ЄМА Олеся Данильченко під час пресбрифінгу «Підсумки платіжного та банкоматного шахрайства у 2020 році в Україні».
«Крім того, у 2020 році в нас був деякий сплеск скімінгу (крадіжка даних карти за допомогою спеціального пристрою, скімера — ред.), у порівнянні з попереднім роком. Але все ж варто зупинитися на статистиці щодо шахрайства з використанням методів соцінженерії», — розповіла Данильченко.
Йдеться про різноманітні методи маніпуляції, за допомогою яких зловмисники змушують людину віддати їм необхідні дані, які потім вони використають для заволодіння грошима цією особи.
Хто такі мули та чим вони займаються. Грошові мули — це люди, які допомагають зловмисникам реалізувати всі схеми онлайн-шахрайства та ті схеми, де використовується соціальна інженерія. Організатори безпосередньо не отримують гроші у банкоматах і не ходять із викраденими картками до банків — вони практично ніколи не потрапляють до поля зору банківської спільноти. А грошові мули — це люди, які приходять до банку, оформляють на себе картку, вони є тою першою ланкою, на яку завжди виходить банк і кіберполіція при розслідуваннях. Як правило, через це у них зіпсована репутація, а інколи проти них може бути порушено кримінальне провадження.
Портрет грошового мула:
  • 70% – чоловіки, 30% – жінки;
  • 36% – 21−30 років, 22% – 14−20 років, 27% – 31−40 років.
«В основному це молоді люди, переважно чоловіки. Чомусь така тенденція, що замість того, аби піти заробляти гроші нормальним шляхом, вони стають підсобниками для шахраїв. Вочевидь, вони також потрапляють на цей гачок зловмисників: їм пропонують роботу, погодившись на яку, вони власноруч псують свою репутацію для банків», — зазначила експертка.

Найпопулярніші схеми карткових шахраїв, і як від них уберегтися

За 2020 рік до міжбанківського чорного списку було внесено 2871 паспортів, 3506 ІПН та 1936 телефонів грошових мулів.
Грошові мули: хто це й чим вони небезпечні
Тобто такі люди втрачають будь-яку можливість обслуговуватися у банках, отримувати кредити чи фінансові послуги, оскільки вони вже знаходяться у таких чорних списках.
Скільки «заробляють» шахраї. Середня сума шахрайської операції в інтернеті – 198 грн, у соцінженерії – 2400 грн, а якщо при цьому зловмисники ще й викрали картку, сума зростає до 12 500 грн.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас