Хто швидше назбирає на житло — українець чи поляк (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто швидше назбирає на житло — українець чи поляк (інфографіка)

Нерухомість
3439
Щоб підрахувати, скільки потрібно збирати на квартиру українцю та поляку, експерти взяли до уваги дані щодо вартості житла та зарплати.
Вартість житла. За даними Statista один квадратний метр квартири у Варшаві у першому кварталі 2020 р. коштував 2230 євро. Наразі це близько 76 тисяч гривень. У грудні 2020 року середня вартість одного квадратного метра в Києві коштувала 31 238 гривень. Тобто у 2,4 раза дешевше, ніж у польській столиці.
Та це зовсім не означає, що житло в Україні доступніше. Адже рівень зарплати тут відіграє також ключову роль.
Зарплати. Середня зарплата українця за останніми даними Держстату у листопаді 2020 року склала 11 987 гривень. Як повідомляє Głowny Urzad Statystyczny, поляки в той самий час отримували в середньому 5484 злоті, що еквівалентно 41 200 гривням.
Скільки збиратиме українець та поляк? За 1 середню зарплату українець може купити 0,38 квадратного метра новобудови у Києві, а поляк у своїй столиці на середню зарплату — 0,54 квадратного метра.
Щоб дозволити собі 1 квадратний метр, українець повинен працювати майже 3 місяці, не витрачаючи, а поляк — майже 2 місяці.
Хто швидше назбирає на житло — українець чи поляк (інфографіка)
Звісно ж, відкладати все не вдасться, тому припустымо, що сім’я, де жінка та чоловік працюють, відкладає 40% від свого доходу на купівлю квартири у столиці своєї країни. Виходить, що українській сімейній парі вдається відкласти щомісяця 9 600 гривень на квартиру. А польській — 33 тисячі гривень. Отож українці збиратимуть на власну квартиру площею 50 квадратних метрів 13 років і 7 місяців. Полякам знадобиться 9 років та 8 місяців.

Довідка Finance.ua:

Ринок житла у Польщі. Традиційно найдорожчою нерухомість є у великих містах Польщі:
  • Варшава — 10,9 тисячі злотих за квадратний метр;
  • Гданськ — 10,1 тисячі злотих;
  • Краків — 9,5 тисячі злотих;
  • Вроцлав — 8,05 тисячі злотих;
  • Познань — 7,6 тисячі злотих.
Зате у маленьких містечках можна придбати житло за трохи більше, ніж 4 тисячі за квадратний метр.
До речі, щоб не чекати роками і не збирати так довго потрібну суму на власний будинок або квартиру, можна скористатися іпотекою. Якщо ви хочете зупинитися саме на цьому рішенні, Finance.ua вже запустив безкоштовний каталог з іпотеками.

Іпотека на житло в Україні. Безкоштовний каталог 🏡

За матеріалами:
Build Portal
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас