Українці можуть стягнути гроші з облгазів за додаткові нарахування в платіжках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці можуть стягнути гроші з облгазів за додаткові нарахування в платіжках

Особисті фінанси
4874
Українці можуть вимагати в постачальника газу відшкодування шкоди за додаткові нарахування в платіжках.
Про це повідомила керівниця громадської організації «Ліга антитрасту» Агія Загребельська.
За словами Загребельської, в українському законодавстві ця норма існує давно, але нею здебільшого користувалися бізнесмени та юридичні особи. Проте українські споживачі мають право на відшкодування шкоди. Судова практика кожне друге рішення ухвалює на користь споживачів.
«Право мають усі споживачі, які використовували послуги облгазів і газзбутів 16 компаній, на які Антимонопольний комітет наклав штраф. Це компанії „РКГ груп“, пов’язані з олігархом Дмитром Фірташем. Проте на сьогодні всі ці компанії оскаржують штрафи в судах», — розповіла вона.
За словами Загребельської, наразі є тільки одна компанія, яка програла апеляцію — це «Чернівцігаз Збут». Наразі мешканці Чернівецької області, у яких постачальником природного газу впродовж 2018−2019 років була компанія «Чернівцігаз Збут», можуть вимагати в постачальника газу відшкодування шкоди в подвійному розмірі за додаткові нарахування в платіжках.
Загребельська додала, що для того, аби адвокати могли подати судовий позов на газзбут, від споживачів із Чернівецької області потрібні певні документи.
«Для цього потрібно мати один із кількох варіантів документів. Це — або платіжний документ, рахунок, який приходить споживачам», — повідомила Агія Загребельська. Вона додала, що в разі, якщо споживачам не приходять рахунки в «паперовому» вигляді, можна зробити скріншот з особистого кабінету.
Загребельська зазначила, що користувачі інших облгазів також можуть йти до суду відшкодовувати шкоду. «Проте якщо зараз позов про відшкодування шкоди подати, то суд усе одно зупинить розгляд до того моменту, поки не буде рішення апеляції», — підкреслила вона.

Довідка Finance.ua:

  • Близько половини облгазів продовжують включати у платіжки на газ великі нарахування, так звані «коефіцієнти».
  • Так звані «температурні» коефіцієнти облгази почали нараховувати, починаючи з 2018 року. Проте, під час переходу до іншого постачальника, облгази виставляють заборгованість з урахуванням коефіцієнтів, починаючи аж з 2015 року.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Главком
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас