З 1 липня підозрілі грошові перекази українців будуть автоматично блокувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З 1 липня підозрілі грошові перекази українців будуть автоматично блокувати

Казна та Політика
7273
Банківські транзакції українців будуть моніторити за оновленими правилами і протоколами вже з 1 липня цього року.
Норми оновленого закону «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» № 361-IX і положення НБУ «Про здійснення банками фінансового моніторингу» № 65 від 19.05.2020 р. змінили деякі процеси контролю в частині:
  • переказів коштів;
  • здійснення віддаленої ідентифікації та верифікації;
  • передачі інформації щодо публічних осіб, кінцевих бенефіціарних власників;
  • призупинення операцій тощо.
«Банки в посиленому режимі забезпечують зміни не лише внутрішніх нормативних документів, а й навчають персонал і намагаються максимально автоматизувати в АБС (автоматизована банківська система – ред.) оновлені контролі з фінансового моніторингу з огляду на внесені зміни», — розповіла виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова.
При цьому вона зазначила, що вже сьогодні в банках є відповідні налаштування виявлення ризику клієнтів, однак зміни законодавства в сфері фінансового моніторингу викликали необхідність доопрацювання програмного забезпечення з залученням IT-фахівців (розробників АБС), проведення тестування систем, для чого потрібен додатковий час.
З ініціативи банків НАБУ провела обговорення з НБУ про можливість перенесення термінів автоматизації, враховуючи навантаження на банки.
«Зокрема, через вплив обмежувальних заходів (Covid-19), значно ускладнилася робота як банків, так IT-компаній (віддалений режим роботи, захворювання працівників). НБУ взяв до уваги проблеми ринку і подовжив терміни максимальної автоматизації необхідних процесів суб’єктів первинного фінансового моніторингу до 30 червня 2021 року. Відповідні зміни прийняті постановою НБУ № 2 від 12.01.2021 року», – уточнила Коробкова.
Читайте важливі поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас