НКРЕКП почала перевіряти газопостачальників з найвищими тарифами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НКРЕКП почала перевіряти газопостачальників з найвищими тарифами

Особисті фінанси
458
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, починає ретельну перевірку всіх газопостачальників, які нині мають найвищі тарифи на розподіл газу.
Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Відповідна інформація була оприлюднена і на сайті АМКУ.
“Ми хочемо вийти на системне та збалансоване рішення. Особливо проблемною зараз є ситуація в населених пунктах, де функціонують малі оператори ГРМ, які обслуговують невелику кількість споживачів. Це питання також має бути вирішене найближчим часом”, – зазначив Шмигаль.
Якщо є перешкоди для зміни постачальника. В Антимонопольному комітеті зазначили, що за 5 місяців з початку роботи ринку лише 3% громадян обрали нового газопостачальника. Можна припустити, що окремі споживачі не змогли цього зробити через наявність певних бар’єрів – загрози від діючого продавця відключити від газу, нарахування неіснуючих боргів тощо. У випадку наявності таких бар’єрів при спробі зміни постачальника необхідно терміново звернутися до регулятора – НКРЕКП. І перешкоди мають бути усунені ним в найкоротші терміни.

Вісім способів заощадити на комуналці цієї зими

Тарифи на розподіл газу. Це теж зона відповідальності НКРЕКП. Саме Комісія затверджує тарифи на послуги розподілу газу кожному окремому облгазу (який, в свою чергу, є суб’єктом природної монополії в окремо взятому регіоні) незалежно від того, кому він належить.
Впродовж липня-грудня 2020 року АМКУ був свідком зростання тарифів на газорозподіл в абсолютній більшості областей. До того ж ці тарифи суттєво відрізняються у різних суб’єктів.
Обгрунтованість та прозорість формування такого тарифу буде вивчена Антимонопольним комітетом вже найближчим часом. У разі виявлення порушень Комітет змусить регулятора виправити ситуацію.

Довідка Finance.ua:

  • З 1 серпня 2020 року в Україні почав діяти повноцінний ринок природного газу для населення. Українці отримали можливість обирати постачальника, у тому числі й за ціновим критерієм. А постачальники – стимул розширювати клієнтську базу, «переманюючи» клієнтів кращими умовами та нижчою ціною.
  • В листопаді 2020 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики і комунальних послуг, схвалила проєкти тарифів на послуги розподілу газу на 2021 рік.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас