Грошей на вакцини від Covid-19 бракує, але їх обіцяють знайти в бюджеті - Мінфін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грошей на вакцини від Covid-19 бракує, але їх обіцяють знайти в бюджеті - Мінфін

Казна та Політика
279
Закладених в бюджеті 2,6 млрд грн не вистачить для вакцинації всіх українців від Covid-19. Але уряд зможе знайти необхідні кошти в бюджеті.
Про це в сказав міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв’ю LB.ua.
“Якщо, наприклад, міністр охорони здоров’я Максим Степанов скаже: завтра потрібні гроші на вакцини, ми їх знайдемо в бюджеті цього року. Скільки буде потрібно”, – запевнив міністр.
Сергій Марченко погоджується, що закладених у бюджеті на наступний рік коштів не вистачить для вакцинації всіх українців.
“Щоб шукати гроші, потрібно сформулювати потребу. Скільки і де. Так, закладених в бюджеті 2,6 млрд – недостатньо, щоб вакцинувати всіх. Тому ми допомагали МОЗ домовитися з COVAX – програмою ВООЗ з вакцинації від коронавірусу людей в країнах з низьким і середнім рівнем доходів”, – розповів Сергій Марченко.
Зі слів міністра, уряд не здатен сьогодні фінансувати галузь охорони здоров’я на рівні 5% ВВП, як цього вимагає закон “Про медичні гарантії”, але готовий максимально підтримати потреби медицини.
“Вся сума на медичні гарантії в 2019-му році – 75 млрд грн. В 2021-му в порівнянні з 2019-м – плюс 49 млрд грн. Це великі суми. Кажуть: треба більше. Добре, я ж не проти. Є два варіанти – збільшити дохідну частину за рахунок зростання податків. Або, умовно кажучи, у когось забрати витрати. З першим варіантом критично складно. Через парламент ніякий закон щодо збільшення податків не пройде. А зараз тим більше. Але при цьому ніхто не запропонував варіантів, у кого відібрати ці 50 млрд грн”, – резюмував Марченко.
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас