Ринок газу зможе повноцінно запрацювати лише наступного року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок газу зможе повноцінно запрацювати лише наступного року

Енергетика
1042
Ринкові механізми на ринку природного газу повною мірою запрацюють тільки з початком наступного опалювального сезону.
Про це заявив голова правління Асоціації постачальників енергоресурсів Артем Компан.
Він уточнив, що на сьогоднішній день роботу ринку газу для населення не можна назвати ефективною через те, що його учасники не були впевнені в тому, що ринок буде відкритий в плановані дати з 1 серпня, тому не могли завчасно формувати ресурсні портфелі.
“Були великі побоювання у учасників ринку купувати якісь ресурси наперед, тому що не було зрозуміло: буде цей ринок відкритий чи ні. У нас, на жаль, якщо держава сказала, що ринок відкривається 1 травня, це не означає, що він відкривається з 1 травня. Відкриття може бути перенесено на рік, на два, або взагалі не відбутися”, – зазначив Артем Компан.
Голова Асоціації додав, що газова тематика в Україні є дуже заполітизованою, через що у постачальників газу виникають додаткові ризики.
“У незалежних постачальників були серйозні побоювання, що якщо ціна (газу. – Ред.) піде вгору, то депутати захочуть приймати якісь законодавчі ініціативи, які спричинять регулювання ціни”, – додав він.
Крім того, Артем Компан зазначив, що факторами, які значною мірою вплинули на роботу ринку природного газу в цьому році, є коронавірус і зниження платоспроможності населення. Різке падіння рівня оплати населенням за спожитий газ поставило на межу колапсу систему газозабезпечення.
Нагадаємо, за інформацією Державної служби статистики України, борг населення за спожитий природний газ та послугу з його доставки на початок жовтня 2020 року перевищив 21,1 млрд гривень. В цілому по Україні борг населення за житлово-комунальні послуги на 01 жовтня 2020 року склав 54,3 млрд гривень.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас