Накопичувальні пенсії в Україні: коли їх будуть вводити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Накопичувальні пенсії в Україні: коли їх будуть вводити

Казна та Політика
4211
Запровадження накопичувальної пенсійної системи в Україні, за якою роботодавець платить удвічі більше за працівника, буде плавним. Однак наступного року воно не почнеться, оскільки в цілому цей законопроєкт ще не готовий для винесення в зал.
Про це голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев розповів в інтерв’ю сайту “Сьогодні”.
“Ми не будемо нічого підвищувати в 2021 році. Цей проєкт не для 2021 року. Я це відповідально заявляю. Буде це у 2022 році чи пізніше – це запитання до Кабінету міністрів і комітету ВР з питань соціальної політики. Але я вважаю, що, якщо грати в цю гру, проєкт повинен бути довгостроковим. Має бути поступове переведення на накопичувальну систему, без жодних різких рухів”, – каже голова комітету.
Він нагадав, що наразі законопроєкт пропонує вводити нові пенсійні ставки за принципом:
  • 1% платить співробітник, 2% – роботодавець;
  • 2% платить співробітник, 4% – роботодавець тощо.
“Але це, знову ж таки, поки обговорюється, нема жодного рішення. У деяких країнах така модель застосовується і працює успішно. Але подивимося, до чого домовляться”, – додав Гетманцев.
Коментуючи запитання, чи готова держава протистояти масштабним шахрайським схемам із пенсійними накопиченнями у приватних фондах, економіст поскаржився, що “схеми” можливі всюди: “Але у нас банківська система функціонує цілком стабільно. Якщо не брати до уваги банк “Аркада”, який за своїми функціями не зовсім банк, то вже два роки у нас нема жодного банку, який був би визнаний неплатоспроможним. Але ж банки теж оперують чужими грошима”.
Сьогодні у банків абсолютно різна форма власності, різне походження капіталу, але в цілому абсолютно біла, нормально функціонуюча банківська система, яка приносить користь країні, зауважив Гетманцев.
“Пенсійний фонд, звісно, має більше ризиків, пов’язаних із часом зберігання коштів. Але при професійно розроблених вимогах, я думаю, ми не будемо мати абсолютно жодних проблем, пов’язаних із шахрайством”, – вважає голова комітету.

Довідка Finance.ua:

  • До комітету з питань соцполітики та захисту прав ветеранів Верховної Ради надійшов текст урядового законопроєкту щодо накопичувальної професійної пенсійної системи для осіб з важкими професіями.
  • Кабмін схвалив проект закону щодо накопичувальної професійної пенсійної системи. Таке розпорядження ухвалене на засіданні 18 листопада. Проект стосується працівників, зайнятих на шкідливих підприємствах.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас