Як працюватиме накопичувальна пенсійна система: законопроєкт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як працюватиме накопичувальна пенсійна система: законопроєкт

Особисті фінанси
6213
До комітету з питань соцполітики та захисту прав ветеранів Верховної Ради надійшов текст урядового законопроєкту щодо накопичувальної професійної пенсійної системи для осіб з важкими професіями.
Про це свідчить інформація на сайті ВР.
Проектом закону №4408 передбачається запровадити накопичувальну професійну пенсійну систему для окремих категорій осіб віком до 35 років (станом на 1 липня 2021 р.) із числа зайнятих на роботах за Списком № 1 і Списком № 2 (списки важких професій) та деяких інших категорій осіб, які мають право на пільгове пенсійне забезпечення.
Законопроектом передбачається запровадити три професійні пенсійні програми:
  • програма № 1 – дає право на отримання пенсійних виплат після досягнення віку 50 років (Список № 1);
  • програма № 2 – дає право на отримання пенсійних виплат при досягненні 55 років (Список № 2; інші категорії осіб, які мають право на пенсію на пільгових умовах);
  • програма № 3 – дає можливість добровільно набути право участі в накопичувальній професійній пенсійній системі на умовах, визначених у колективних договорах, угодах, та на отримання пенсійних виплат після досягнення 55 років.
Навіщо це? Запровадження накопичувальної професійної пенсійної системи дасть змогу формувати заощадження (пенсійні активи), якими українці зможуть скористатися при виході на пенсію (отримання періодичної пенсійної виплати) до досягнення загального пенсійного віку, за дотриманням умови щодо необхідної тривалості зайнятості на певних роботах і загального страхового стажу.
Надійність збереження накопичених коштів учасника накопичувальної професійної пенсійної системи забезпечуватиметься посиленими вимогами до недержавних пенсійних фондів, які для надання послуг у системі повинні пройти авторизацію, а також посиленим наглядом і контролем за їхньою діяльністю, що здійснюватиметься відповідними державними органами.
У разі запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (ІІ рівня) вимоги до недержавних пенсійних фондів поширюватимуться і на накопичувальну професійну пенсійну систему.

Довідка Finance.ua:

  • У Мінсоцполітики зазначали, що із запровадженням накопичувальної пенсії для працівників, у яких важкі професії, зміниться лише механізм відшкодування пільгових пенсій – це буде через сплату підвищеної ставки ЄСВ.
  • Кабінет міністрів планує в 2021 році індексацію пенсій і доплати для пенсіонерів, старших за 75 років у той час, як пенсії в Україні будуть призначати по-новому. Також заплановано впровадження накопичувальної пенсійної системи.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас