Підвищення гарантованої суми й покриття вкладів у МФО: плани Фонду гарантування на 2021 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підвищення гарантованої суми й покриття вкладів у МФО: плани Фонду гарантування на 2021

Кредит&Депозит
5306
Головною і найпозитивнішою новиною кінця 2020 року є вересневе рішення Ради фінансової стабільності, згідно з яким Фонд гарантування реструктуризує свої борги перед Міністерством фінансів. У ФГВФО висловили сподівання, що це відбудеться вже в І півріччі 2021 року.
Про це Finance.ua розповіла директорка-розпорядниця ФГВФО Світлана Рекрут, під час підсумкової пресконференції за 2020 рік.
Чому це важливо? Це стане передумовою до надважливого кроку для всієї банківської системи і вкладників – підвищення суми гарантування. Кінцева проміжна мета ФГВФО – підвищити цю суму до 600 тисяч гривень.
“Ми не виключаємо можливість підняття цієї суми поетапно, адже це має відбуватися пропорційно до росту депозитної бази у банківській системі. Чому? Тому що ми категорично проти підвищення навантаження на ставки внесків, які сплачують банки”, – наголосила Рекрут.
Підключення небанківських фінустанов. Іншим ключовим напрямом для Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на наступний рік стане розробка та затвердження нормативно-правової бази для поширення гарантій Фонду на вклади фізосіб, залучені небанківськими фінустановами.
“З липня ці фінустанови контролює НБУ. Це є передумовою для того, аби небанківські фінустанови стали членами системи гарантування, а вкладники, раптом що, мали право на відшкодування. Сподіваюся, до кінця І кварталу 2021 р. буде готова концепція, яка розповість про всі деталі участі МФО у системі гарантування”, – підсумувала директорка ФГВФО.
Серед інших стратегічних планів Фонду – приєднання до системи гарантування вкладів «Ощадбанку» та завершення реструктуризації боргових зобов’язань Фонду перед Міністерством фінансів. Розв’язання обох питань потребує внесення змін до законодавства України. Відповідні законопроєкти уже напрацьовані та, як очікується, можуть бути проголосовані народними депутатами уже на початку 2021 року.

Довідка Finance.ua:

  • Станом на жовтень 2020 на фінансовому ринку діяли 327 кредитних спілок, членами яких є 442.9 тис. ос. З них – 19.2 тис. осіб мають депозитні рахунки на суму трохи більше ніж 1,4 млрд грн. При цьому середній розмір вкладу складає 73,8 тис. грн.
  • Страхових компаній на ринку 215, але страховиків, які займаються виключно страхуванням життя – лише 20. Застраховані в них 5,6 млн осіб, резерви зі страхування життя яких складають близько 11,9 млрд грн. Для порівняння, учасниками Фонду гарантування на початок листопада є 73 банки, які мають на своїх рахунках 575,1 млрд грн, а можлива сума відшкодування за вкладами сягає 334,5 млрд грн.
  • Нагадаємо, 2 вересня 2020 року Рада з фінансової стабільності ухвалила план реструктуризації боргових зобов’язань Фонду перед Мінфіном. Після того, як Верховна Рада України ухвалить необхідні для реалізації цього плану законодавчі зміни, Фонд готовий ініціювати підняття гарантованої суми відшкодування з 200 до 600 тис. грн.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас