Чому гарантована сума відшкодування має бути обмеженою - пояснення ФГВФО — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому гарантована сума відшкодування має бути обмеженою - пояснення ФГВФО

Кредит&Депозит
3679
У світових системах гарантування депозитів переважає практика не гарантувати 100% відшкодування вкладу без обмеження по сумі. Так, в США вкладники можуть розраховувати на відшкодування в межах $250 тис., в країнах ЄС – 100 тис. євро.
Про це повідомляє Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.
“Обмеження розміру суми гарантування є необхідною умовою зниження морального ризику, або ризику недобросовісної конкуренції”, – ідеться в повідомленні.
Що це за ризик і чому він впливає на суму гарантованого відшкодування:
  • з одного боку, це моральний ризик вкладника. Чим більша сума гарантованого відшкодування, тим вкладник менше мотивований упевнитися в надійності банку, якому довіряє свої кошти. І, якщо банк із ризиковою поведінкою буде пропонувати більш привабливі відсотки за депозитом, ніж його більш стабільні конкуренти, всупереч логіці клієнти можуть надавати саме йому перевагу;
  • з іншого боку, банки матимуть додатковий стимул до ризикових операцій, оскільки відповідальність за відшкодування коштів лягає на плечі страховика депозитів (в Україні – це Фонд гарантування вкладів фізосіб).
Розраховуючи максимальну суму гарантованого відшкодування, установи зі страхування депозитів керуються наступними критеріями:
  • повністю покриватися гарантіями мають кошти не менше 95% вкладників;
  • за сумою повністю гарантіями мають покриватися до 65% вкладів.
В Україні вклади 98% вкладників у банках-учасниках Фонду не перевищують 200 тис. грн (максимальну суму відшкодування), а тому повністю підпадають під гарантії Фонду. Загальна сума цих вкладів складає близько 223 млрд грн, або ж менше 40% від загальної суми коштів фізосіб, розміщених у банках-учасниках Фонду.

Довідка Finance.ua:

  • 2 вересня 2020 року Рада з фінансової стабільності ухвалила план реструктуризації боргових зобов’язань Фонду перед Мінфіном. Після того, як Верховна Рада України ухвалить необхідні для реалізації цього плану законодавчі зміни, Фонд готовий ініціювати підняття гарантованої суми відшкодування з 200 до 600 тис. грн.
До речі, на депозиті можна заробляти більше, якщо скористатися програмою «Бонус до депозиту» від Finance.ua. Більше про програму і вигоди можна дізнатися за посиланням.

Отримати більше з депозиту

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас