Чи достатньо ФОПам допомоги у розмірі 8 тис. гривень (опитування) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи достатньо ФОПам допомоги у розмірі 8 тис. гривень (опитування)

Казна та Політика
1469
Карантинні обмеження в усьому світі спричинили застій у багатьох сферах бізнесу. За даними Опендатабот, у квітні 2020 в Україні була заборонена діяльність 277 тисяч фізосіб-підприємців. Зокрема, у сфері освіти без роботи залишились 13 684 ФОПи, туризму – 8 370, спорту – 8 434, на ринках – 211 302, на транспорті – 1 791.
Зважаючи на тяжку ситуацію як для підприємців, так і країни в цілому, Уряд запроваджував ФОПам виплати “на дітей”, спрощував отримання кредитів і навіть готується списувати податкові борги деяким підприємцям.
Однією з останніх ініціатив президента України була обіцянка виплатити підприємцям, чий бізнес постраждав від посилення карантину, по 8 тисяч гривень. Цей пакет допомоги вже ухвалили у ВР та підписав Володимир Зеленський.
У Мінекономіки навіть зробили підрахунки і заявили, що на фіндопомогу можуть розраховувати 1,2 млн українців, а загальний обсяг коштів за цим напрямком становитиме 10 млрд грн.
В ідеалі одноразова матеріальна допомога бізнесу має зберегти робочі місця найманих працівників, а також слугуватиме одноразовою компенсацією витрат, які понесли підприємці, за сплату ЄСВ.
Кому мають виплатити “президентські” 8 тис. грн. Окрім ФОПів, робота, яких обмежується через карантин, на виплату також мають право наймані працівники, які працюють на підприємствах, що теж обмежені у роботі.
Однак ці кошти передбачені не всім фізособам-підприємцям. Допомогу отримають працівники або ФОП, якщо її роботодавець має одну з 6-ти категорій КВЕД:
  • 47 — Роздрібна торгівля (крім торгівлі автотранспортними засобами та мотоциклами);
  • 55 — Тимчасове розміщування;
  • 56 — Діяльність із забезпечення стравами та напоями;
  • 59.14 — Демонстрація кінофільмів;
  • 90 — Діяльність у сфері творчості, мистецтва та розваг;
  • 93 — Діяльність у сфері спорту, організації відпочинку та розваг.
Однак це не єдина умова для отримання 8 тис. гривень. Наприклад, підприємець має бути зареєстрований понад 3 місяці та у 2020 році сплатити ЄСВ за себе менше ніж за 3 місяці. А найманий працівник, який розраховує на допомогу, повинен мати середню зарплату не більше 30 тисяч гривень і не працювати за сумісництвом. Більше вимог – за посиланням.
Якщо ваш бізнес підходить за всіма критеріями, а ви хочете отримати кошти, важливо встигнути оформити заявку на фіндопомогу з 14 до 21 грудня. Детально про те, як це зробити, ми писали тут.
8 тис. грн – достатньо? Finance.ua вирішив запитати читачів порталу, чи допоможе бізнесу президентська виплата у 8 тисяч. Переважна більшість опитаних заявила про те, що цих коштів буде недостатньо для того, щоб підтримати підприємство у часи кризи. Таких серед респондентів виявилося 61%.
Дехто ж взагалі не планує подавати заявку на отримання грошей: 25% ФОПів під час карантину справляються і завдяки власним зусиллям.
І лише 14% опитаних вважають 8 тисяч гривень достатньою сумою, аби тримати свій бізнес на плаву.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас