У Києві приватні ЖЕО заборгували за тепло майже 6 млн грн: що робити мешканцям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Києві приватні ЖЕО заборгували за тепло майже 6 млн грн: що робити мешканцям

Особисті фінанси
532
Приватні ЖЕО/ОСББ накопичують борги за опалення і гарячу воду. Попри те, що мешканці будинків за спожите тепло розраховуються з ними майже в повному обсязі, подеколи не здогадуються, що їхній будинок накопичує борги і ризикує лишитись без тепла.
18 столичних приватних ЖЕО та ОСББ накопичили борг за тепло близько 6 млн грн. У цих будинках послугу централізованого опалення надає будинковий управитель (приватний ЖЕО або ОСББ), який на підставі договорів на постачання теплової енергії як товарної продукції купує теплоенергію у виробника.
Мешканці цих будинків сплачують за тепло своєму приватному ЖЕО, а той має свої платіжні зобов’язання перед виробником тепла. І якщо ЖЕО не виконує умови договору, не сплачує за теплоенергію, – виникає величезний борг будинку за опалення і як наслідок – відсутність опалення.
Що ж робити, коли через борги за тепло в будинку не вмикають опалення? Київтеплоенерго пропонує провести реструктуризацію з визначенням термінів сплати боргу. Алгоритм такий:
  • Крок 1. Клієнт – юридична особа має надіслати письмове звернення з відповідним пакетом документів (уточнюється у Київтеплоенерго) для розгляду та прийняття рішення про можливість реструктуризації.
  • Крок 2. Якщо теплопостачальник приймає рішення про реструктуризацію боргу, сторони укладають відповідну угоду. За якою управитель будинку в подальшому здійснює оплату боргу.
Також після погашення боргу мешканцям варто розглянути доцільність існуючих договірних відносин та визначитись: чи залишатися на цих договорах з приватним ЖЕО чи змінити договірні відносини і перейти на прямі договори з виконавцями послуг.
До речі, Finance.ua провів опитування серед читачів порталу і з’ясував, що найчастіше українці платять за комуналку до 2 тисяч гривень. Серед респондентів таких виявилася майже половина – 48%.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас