Українці перестали платити за газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці перестали платити за газ

Енергетика
9262
Кількість домогосподарств, які мають борги за спожитий газ, в жовтні поточного року збільшилася до 60% в порівнянні з попередніми періодами.
Про це повідомили в Асоціації постачальників енергоресурсів (АПЕ), що об’єднує 30 постачальників природного газу.
За підсумками жовтня, ситуація з оплатою ресурсу стрімко погіршується: за узагальненими даними членів асоціації, кількість домогосподарств-боржників збільшилася до 60%, сказав перший заступник голови правління асоціації Євген Нацвін-Степанов.
Причина зниження рівня розрахунків – заборона на відключення боржників і на нарахування їм штрафів та пені через карантин. “Закон №530-IX позбавив постачальників одного з найбільш вагомих важелів впливу на боржників можливості обмеження і відключення за несплату.
“В результаті значна кількість громадян просто перестали платити за спожиті ресурси”, – зазначив Нацвін-Степанов. При цьому в АПЕ звернули увагу, що частка газових боргів є найзначнішою в структурі заборгованості населення за ЖКП.
Найбільш критична ситуація із заборгованістю – в Донецькій, Одеській, Харківській та Дніпропетровській областях: борги жителів кожного з цих регіонів перевищують 2 млрд грн. Найкраще побутові споживачі платять за газ в Рівненській, Кіровоградській та Черкаській областях.
У АПЕ висловили побоювання, що в разі непогашення українцями боргів за газ і ЖКП країну в розпал опалювального періоду може очікувати колапс комунальної системи. Крім цього, систематичні неплатежі ведуть до накопичення боргів, які потім споживачам буде ще складніше погасити, зазначили в АПЕ.

Довідка Finance.ua:

  • В 1 серпня 2020 року змінилися умови на газовому ринку. Українці можуть самі вибирати постачальника газу на вигідних для себе умовах.
  • У 2020 році за газ і за його транспортування платити потрібно окремо. Перша платіжка від постачальника газу, яких на ринку багато і у кожного своя ціна. Друга платіжка – від оператора газорозподільних мереж за транспортування газу.
Читайте важливі поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас