В Україні інвестор отримав моральну компенсацію за нездану квартиру: як засудити забудовника — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні інвестор отримав моральну компенсацію за нездану квартиру: як засудити забудовника

Нерухомість
8384
Верховний суд вперше постановив виплатити 350 тисяч гривень інвестору за недобудовану квартиру, який так і не отримав житла. Раніше недобросовісні забудовники посилались на те, що в договорі такого пункту як моральна компенсація немає, то й платити не повинні.
Як отримати компенсацію за недобудоване житло, пише “Сьогодні”.
Донька Володимира Ковби мала б жити у квартирі уже 5 років. У 2013-му році він знайшов забудовника, заплатив гроші. Той своєю чергою запевнив – через два роки святкуватимуть новосілля. Вартість квартири становила 435 тисяч гривень.
Утім, що ближчою ставала дата здавання дому, то повільніше йшли роботи. А одного дня – зупинилися зовсім.
Три роки разом із сусідами добивався від забудовника поновлення робіт. Але коли будівництво житла заморозили остаточно, вирішив йти до суду. І вимагати від компанії моральної компенсації за нездану вчасно квартиру. Першу справу та апеляцію програв.
“Підставами відмови в апеляційні скарзі було посилання на те, що ці питання не регулюються законом про захист прав споживача”, – пояснює адвокат Тетяна Даниленко.
Щоби з’ясувати, чи справді не має права на моральну компенсацію від забудовника, який порушив усі строки здачі будинку, дійшли аж до Верховного Суду. І той постановив протилежне.
“Суди першої апеляційної інстанції неправомірно відмовили в задоволенні цих вимог. В разі порушення прав споживачів, вони мають право на відшкодування моральної та матеріальної шкоди”, – стверджує суддя Верховного суду Наталія Сакара.
Тобто, якщо в договорі купівлі-продажу забудовник нічого не пише про компенсацію, з нього все одно можна стягнути кошти за невчасно здане житло. Та й за моральні збитки також. Цей перший випадок, коли таку норму застосували саме до недобросовісного забудовника, і ця справа стане прикладом для інших ошуканих інвесторів.
Суд моральні збитки оцінив у 350 тисяч гривень, однак точну суму визначить апеляційний суд після того, як вивчить усі докази.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас