У НБУ назвали причини падіння гривні протягом останніх місяців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НБУ назвали причини падіння гривні протягом останніх місяців

Валюта
1990
Падіння курсу гривні до долара упродовж останніх місяців було викликане як зовнішніми, так і внутрішніми факторами. У Національному банку України вважають, що ринок функціонує добре та не бачать катастрофи.
Про це сказав директор департаменту відкритих ринків НБУ Олексій Лупін в інтерв’ю виданню “Мінфін”.
Як зазначив Лупін, частково девальвація пояснюється пандемією COVID-19 і загальним негативним фоном у світі.
“Апетит до ризику впав, інвестори скоротили інвестиції в усі країни, що розвиваються. Це призводить, в тому числі, і до того, що інвестори-нерезиденти виходять з державних цінних паперів”, – сказав він.
З внутрішніх чинників Лупін відзначив суттєве зростання державних витрат: у середині літа на єдиному казначейському рахунку було 75 млрд грн, зараз залишок – близько 15 млрд грн. За його словами, такі активні бюджетні витрати також створюють попит на валютному ринку.
Крім того, є прив’язка до аграрного циклу: від врожаю до врожаю. “Літо – не найкращий період, з точки зору надходжень експортної виручки. У жовтні виручка значно зросла, в порівнянні з вереснем, але ми ще не на піку”, – зазначив він.
“У будь-якому випадку ми не бачимо ніякої катастрофи. Беручи до уваги зовнішній і внутрішній фон, валютний ринок функціонує дуже добре”, – додав він.
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на YouTube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
Мінфін.com.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас