Відповідальність споживача за борги за компослуги: коли нараховується пеня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відповідальність споживача за борги за компослуги: коли нараховується пеня

Особисті фінанси
2495
Постачання води, газу, електроенергії, тепла, утримання будинку, вивезення сміття тощо – всі ці житлово-комунальні послуги надавач зобов’язаний надавати вчасно й регулярно.
Про це повідомляє Мін’юст.
Якщо споживач вчасно не сплачує за спожиті комунальні послуги, підприємство-надавач послуг може почати нараховувати пеню:
  • У разі несвоєчасного здійснення платежів за послуги ЖКГ споживач зобов’язаний сплатити пеню в розмірі, встановленому в договорі, але не вище 0,01 % суми боргу за кожен день прострочення.
  • Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100% загальної суми боргу.
  • Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку внесення плати за житлово-комунальні послуги.

Як заощадити на комуналці 2020

Пеня не нараховується за умови наявності заборгованості держави за надані населенню пільги та житлові субсидії та/або наявності у споживача заборгованості з оплати праці, підтвердженої належним чином.

Довідка Finance.ua:

  • У Раді придумали, як стягнути з українців борги за комуналку. В Україні борг населення за комунальні послуги перевалив за 29 мільярдів гривень, і це ще без урахування несплат за електрику і газ. Тому депутати придумали законопроєкт, який покликаний боротися з боржниками. Незабаромо у боржників із зарплати можуть почати списувати 25% на виплату заборгованості, або арештують майно.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас