У Раді придумали, як стягнути з українців борги за комуналку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Раді придумали, як стягнути з українців борги за комуналку

Особисті фінанси
37115
В Україні борг населення за комунальні послуги перевалив за 29 мільярдів гривень, і це ще без урахування несплат за електрику і газ. Тому депутати придумали законопроєкт, який покликаний боротися з боржниками. Зовсім скоро у боржників із зарплати можуть почати списувати 25% на виплату заборгованості, або арештують майно, йдеться в сюжеті ТСН.
Жанна Яременко живе в Києві, але має неоплачені рахунки за квартиру в Дніпрі. Здавала її в оренду, і квартиранти залишили її з боргами в 18 000 гривень. Тепер на її квартиру, автомобіль і всю приватну власність накладено арешт. “Вони далі мені рахують борг. Я зв’язалася з державним виконавцем, у кого справа, він відправив мені справу. В принципі, суд пройшов без мене. Я на суді не потрібна, у них є повноваження не викликати людей до суду і накладати арешт на все майно і всі рахунки”, – говорить Жанна.
Подібна законодавча ініціатива вкрай необхідна, стверджують у профільному міністерстві розвитку громад і територій України.
“Нам сподіватися на те, що будуть вчасно відремонтовані теплові мережі або мережі водопостачання, або вжито заходів із впровадження більш енергозберігального обладнання, не варто. Тому що досить велика заборгованість у певної категорії споживачів”, – пояснює заступник міністра Наталія Хоцяновська.
Сьогодні, якщо ви боржник і тривалий час не платите за комунальні послуги, виконавча служба, як це сталося у випадку Жанни Яременко, може претендувати на ваше майно. Однак законопроєкт дає можливість врегулювати цю ситуацію, каже ініціатор документа.
“Реструктуризація сьогодні не є основною, тобто основою тих договорів. Якщо буде ухвалено цей законопроєкт, то вона буде обов’язковою як елемент захисту громадян перед якимись надавачами послуг”, – пояснив народний депутат Михайло Лаба.
Якщо документ все ж таки буде ухвалений, працювати цей механізм буде наступним чином.
“Передбачено, що не більше ніж всі платежі. Тобто твоя комуналка в цьому місяці, плюс боргові зобов’язання з реструктуризацією максимум на 60 місяців, не будуть перевищувати 25%. Тобто 1/4 твого заробітку, якщо ти працездатна особа, або 20% від твого пенсійного забезпечення”, – роз’яснив правозахисник Богдан Кушнір. Якщо не вклалися в 60 місяців, договір про реструктуризацію боргу автоматично буде продовжено. Це якщо ви сумлінно віддаєте несплати. В іншому випадку виконавча служба до вас добереться.

Найкращі картки для оплати комуналки 💳

За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас