Вперше в Україні суд визнав банкрутом фізичну особу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вперше в Україні суд визнав банкрутом фізичну особу

Особисті фінанси
2125
В Україні вперше визнали людину банкрутом. Таке рішення було прийнято Господарським судом Києва у липні цього року.
Про це повідомляє платформа для роботи з відкритими даними Опендатабот.
У жовтні минулого року набув чинності новий Кодекс України з процедур банкрутства. З моменту введення у дію нового Кодексу було відкрито 142 справи про банкрутство.
27 липня 2020 року перша справа дійшла до завершення: суд визнав українця банкрутом та призначив плану реструктуризації боргу за валютною іпотекою. Про це міститься відповідне рішення в Єдиному державному реєстрі судових справ.
«Суд створив прецедент, згідно з яким, українці отримали можливість врегулювати свої фінансові проблеми. Боржник може за комфортним графіком погасити борги та не втратити своє майно», — коментує співзасновник юридичної компанії VRTS (BezBorgiv) Георгій Григорян, який супроводжував справу першого банкрута-фізичної особи в Україні.

Банкрутство фізосіб в Україні 👛

За його словами, в українців з’явилася легальна можливість обнулити свій борг.
«Раніше збанкрутувати в Україні могли лише юрособи та фопи, фізичні особи лишалися наодинці з банками та іншими кредиторами. Люди, які не мали змоги погасити борги, могли залишитись у прямому сенсі без нічого. Практика банкрутства допомагає вийти із скрутного становища та вирішити проблему адекватно», — додає Георгій.
Як перевірити, чи є людина банкрутом:
  • відкрити Опендатабот у будь якому месенджері;
  • ввести ІПН людини, яку хочете перевірити;
  • якщо людина отримала статус банкрута, бот покаже цю інформацію.
Нагадаємо, з 21 жовтня 2019 року в Україні фізичних осіб можуть визнавати банкрутами, така процедура визначена новим Кодексом України з процедур банкрутства. Раніше можливість збанкрутитися мали лише юридичні особи та ФОПи.

Довідка Finance.ua:

Кому підходить процедура банкрутства:
Людям, що потрапили в скрутне фінансове становище, яким не вистачає заробітку для погашення кредитних та інших зобов’язань і утримання сім’ї, за наявності наступних підстав:
  • розмір прострочених зобов’язань фізичної особи перед кредитором (кредиторами) становить не менше 30 розмірів мінімальної заробітної плати (на сьогоднішній день 125190 грн),
  • особа не менше 2 місяців не погашає кредити чи не здійснює інші планові платежі у розмірі більше як 50% щомісячних платежів по кожному із зобов’язань,
  • особа не має майна, на яке може бути звернено стягнення. Цей факт має бути підтверджено постановою у виконавчому провадженні,
  • наявні інші обставини, які можуть свідчити про те, що у найближчий час боржник не зможе виконати грошові зобов’язання чи здійснювати звичайні поточні платежі.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас