Фізосіб можуть визнавати банкрутами: що потрібно знати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фізосіб можуть визнавати банкрутами: що потрібно знати

Казна та Політика
5040
З 21 жовтня 2019 року в Україні фізичних осіб зможуть визнавати банкрутами, така процедура визначена новим Кодексом України з процедур банкрутства. Раніше можливість збанкрутитися мали лише юридичні особи та ФОПи.
Про це йдеться в повідомлені управління юстиції у Миколаївській області на сторінці у Facebook.
“Процедура банкрутства фізичної особи – це судовий процес, в результаті якого фізична особа звільняється від боргових зобов’язань”, – ідеться в повідомленні.
Кому підходить:
Людям, що потрапили в скрутне фінансове становище, яким не вистачає заробітку для погашення кредитних та інших зобов’язань і утримання сім’ї, за наявності наступних підстав:
  • розмір прострочених зобов’язань фізичної особи перед кредитором (кредиторами) становить не менше 30 розмірів мінімальної заробітної плати (на сьогоднішній день 125190 грн),
  • особа не менше 2 місяців не погашає кредити чи не здійснює інші планові платежі у розмірі більше як 50% щомісячних платежів по кожному із зобов’язань,
  • особа не має майна, на яке може бути звернено стягнення. Цей факт має бути підтверджено постановою у виконавчому провадженні,
  • наявні інші обставини, які можуть свідчити про те, що у найближчий час боржник не зможе виконати грошові зобов’язання чи здійснювати звичайні поточні платежі.

Банкрутство фізосіб в Україні

Хто може ініціювати процедуру банкрутства фізичної особи:
  • виключно сам боржник, якщо вважає, що не може подолати фінансову скруту у якийсь інший спосіб. Ніхто з кредиторів не може ініціювати банкрутство такої особи,
  • така особа звертається з заявою до господарського суду за своїм місцезнаходженням,
  • суд призначає арбітражного керуючого для здійснення:
    - реструктуризації реалізації майна,
    - боргу боржника банкрута.
Що відбувається після відкриття провадження:
  • Реструктуризація – перегляд умов кредиту, процентних ставок, штрафів, прощення боргів, виконання зобов’язань третіми особами тощо.
    Протягом 120 днів із дня відкриття провадження боржник може дійти згоди із кредитором щодо зміни строків виплат чи продажу частини майна задля задоволення вимог кредиторів. План реструктуризації має бути схвалений кредиторами та затверджений судом у порядку, визначеному ст. 126 Кодексу. У разі виконання боржником плану реструктуризації боргів, господарський суд закриває провадження у справі, а боржник вважається звільненим від боргів.
  • Погашення боргів – дана процедура застосовується у разі визнання особи банкрутом.
    Погашення відбуватиметься за рахунок коштів, виручених від реалізації ліквідаційної маси боржника. Поняття «ліквідаційна маса» охоплює усе майно боржника, окрім єдиного соціального житла (квартири, загальна площа якої не перевищує 60 кв. метрів, або житлова площа якої не перевищує 13,65 кв. метрів на кожного члена сім’ї боржника, місце проживання якого зареєстроване у цій квартирі; житлового будинку, загальна площа якого не перевищує 120 кв. метрів).
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас