Зеленський підписав закон, що дозволяє торгівлю ліками онлайн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зеленський підписав закон, що дозволяє торгівлю ліками онлайн

Особисті фінанси
342
Президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до статті 19 Закону України «Про лікарські засоби» щодо здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами» № 904-IX.
Документ на законодавчому рівні врегульовує дистанційну торгівлю ліками.
Про що йдеться:
  • закон дозволяє компаніям, які мають ліцензію на роздрібну торгівлю лікарськими засобами, здійснювати електронну роздрібну торгівлю такими засобами (за винятком окремих категорій ліків);
  • також таким компаніям – організовувати та здійснювати доставку ліків кінцевим споживачам, серед іншого із залученням третіх осіб на договірних засадах.
Документ встановлює перелік основних вимог до дистанційної торгівлі ліками для аптечних закладів, вимог до зберігання, відпуску та їхнього транспортування.
Доставка ліків та відповідальність. Згідно із законом, продавець має право доставляти ліки споживачеві власною кур’єрською службою або залучати на договірних засадах кур’єрські служби доставки, операторів поштового зв’язку, які повинні дотримуватися умов зберігання медикаментів. Відповідальність перед споживачем за збереження якості лікарського засобу та дотримання визначених виробником умов його зберігання несе компанія-продавець, яка здійснює електронну роздрібну торгівлю.
Що це дасть: таким чином, ліки стануть доступнішими для громадян, оскільки навіть у віддалених районах буде можливо замовити медичні препарати до відділення пошти.

Довідка Finance.ua:

  • Верховна Рада ухвалила цей закон 17 вересня 2020 року.
  • Раніше у Міністерстві юстиції України розповіли, як можна повернути неякісні ліки в аптеку.
  • В Україні діє державна програма “Доступні ліки”, якою користуються вже 2,3 млн українських пацієнтів.
  • На сьогодні в програмі “Доступні ліки” – 264 лікарські засоби, серед них 85 – які пацієнт може отримати безоплатно. Зокрема, в програмі “Доступні ліки”: 200 ліків для лікування серцево-судинних захворювань, 48 – діабету ІІ типу, 15 – бронхіальної астми, 1 – для лікування ревматичних хвороб.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас