"Треба рятувати" — Гетманцев про проєкт бюджету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Треба рятувати" — Гетманцев про проєкт бюджету

Казна та Політика
772
Міністерство фінансів подало до Верховної Ради проєкт державного бюджету “жахливої якості” і його “треба рятувати”.
Про це заявив голова комітету з фінансової, податкової та митної політики Данило Гетманцев в інтерв’ю Економічній правді.
За його словами, до бюджету є “маса” претензій.
“Перше і головне питання полягає в тому, що ми не бачимо джерела покриття дефіциту. Основне джерело покриття – ОВДП. Ми не бачимо таких грошей на ринку і за такими ставками. Тобто, або ми платимо шалені ставки і повертаємо нерезидентам все, причому беремо короткі гроші, як це було в першій половині 2019 року. Або ми емісію робимо з Нацбанком. Інших варіантів немає”, – заявив Гетманцев.
Нардеп додав, що його “бентежить” розмір дефіциту держбюджету і він подасть правки для його зниження.
“За моїми підрахунками, Мінфін свідомо або помилково зменшив доходи бюджету на 79,31 мільярда. Також я бачу необгрунтовані витрати в загальній сумі 9,63 мільярда”, – сказав він.
Голова комітету пропонує зменшити дефіцит держбюджету до 4,9% і закликає Мінфін “відповідально ставитися” до бюджету.
“Те, що відбувалося в цьому році, можна пояснити кризою і коронавірусом, але це неприпустимо в наступному році. Ми не дозволимо керувати публічними фінансами в ручному режимі”, – додав Гетманцев.

Довідка Finance.ua:

  • Нагадаємо, 15 вересня проєкт бюджету був зареєстрований у Верховній Раді, а 18 вересня парламент прийняв документ в роботу. Основні показники проєкту можна переглянути за посиланням.
  • Раніше повідомлялось, що після представлення Кабміном у Раді проєкту держбюджету-2021, нардепи від різних фракцій та груп розкритикували документ, назвавши його, зокрема, “утопією” і “катастрофою” і заявили про необхідність доопрацювання.
  • Кабінет Міністрів України веде переговори з Міжнародним валютним фондом щодо зниження дефіциту держбюджету в 2021 році. У проєкті державного бюджету зараз закладений дефіцит на рівні 6,0% від валового внутрішнього продукту (ВВП).
  • Верховна Рада України проведе позачергове засідання 20 жовтня, на якому буде розглядатися законопроєкт про Державний бюджет на 2021 рік.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас