Експерт розповів, як має працювати програма "доступних кредитів" після закінчення карантину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт розповів, як має працювати програма "доступних кредитів" після закінчення карантину

Кредит&Депозит
574
Урядова програма “Доступні кредити 5-7-9%” спершу планувалася як така, що дозволила б скоротити кількість трудових мігрантів, які виїжджають з України у пошуку вищих зарплат. Заробітчанам готові були пропонувати дешеві кредити для відкриття власного бізнесу.
Про це розповів виконавчий директор Фонду розвитку підприємництва Руслан Гашев під час онлайн-заходу “Як банківський сектор пережив COVID-кризу і які перспективи відновлення кредитування?”
З самого початку програма включала два елементи:
  • компенсація відсоткової ставки;
  • часткові портфельні кредитні гарантії.
Так само від початку створення програми було передбачено, що вона буде спрямована на розвиток малого та мікробізнесу. Малося на увазі, що кредити будуть видаватися виключно на інвестиційні потреби для закупівлі обладнання, його модернізацію, ремонт у будівлях виробництва тощо.
“Але програма почала працювати на початку лютого і до початку карантину залишалося близько місяця. Банки мали адаптувати свої процеси до вимог програми. І тільки-но банки почали видавати кредити — як прийшла криза. Тоді було вирішено, що банки не будуть готові кредитувати підприємців на інвестиційні цілі, а підприємці у важкі часи теж не будуть готові розвивати та розширювати бізнес”, – зазначив виконавчий директор Фонду.
Тому потім з’явився напрямок рефінансування раніше отриманих кредитів. Однак варто розуміти, що цей напрям є тимчасовим. Навіть у постанові Кабміну наголошується, що кредити на рефінансування видаються у термін під час дії карантину і 90 днів після його закінчення. Після цього рефінансування буде закрито.

Що таке кредитні канікули 🤔

“Однак ми зараз бачимо, що наразі є підприємці, які беруть кредити на інвестиційні цілі. Це невеликі суми, у порівнянні з загальним приростом програми на тиждень — від 150 до 300 млн гривень в середньому”, – розповів Гашев.
Він заявив, що це і є та основна ціль програми, яка має розвиватися далі. Тобто у довгостроковій перспективі програма має бути зосереджена на інвестиційних кредитах.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас