Рожкова розповіла, за рахунок чого НБУ стабілізував панічні настрої на карантині — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рожкова розповіла, за рахунок чого НБУ стабілізував панічні настрої на карантині

Кредит&Депозит
686
Криза, спричинена COVID-19, не супроводжувалася економічною і банківською кризою.
Про це розповіла перша заступниця Голови правління Нацбанку України Катерина Рожкова на онлайн-заході “Як банківський сектор пережив COVID-кризу і які перспективи відновлення кредитування?”.
“Ті дії та заходи з метою очищення і зміцнення банківської системи, що були зроблені за минулі роки, дійсно допомогли та показали свої результати. І йдеться не лише про міцність банківської системи, але й ефективність монетарної політики та гнучке курсоутворення. Всі ці фактори допомогли вберегти Україну від більшого шоку, який міг би бути. Тому можна говорити про те, що ми пройшли цю кризу порівняно спокійно”, – розповіла Рожкова.
За її словами, на початку впровадження карантинних заходів в НБУ спостерігали відтоки вкладів з банківської системи, які тривали трохи більше, ніж 2 тижні, після чого ситуація стабілізувалася. Чиновниця заявила, що панічні настрої були врегульовані й стабілізовані звичайними ринковими механізмами.
Завдяки чому врегулювали паніку на ринку. Рожкова розповіла, що в Україні діяли три напрямки антикризових заходів під час карантину:
  • перший стосувався монетарної політики — НБУ знизив відсоткову ставку до 6%;
  • другий напрям щодо ринкових операцій — запровадження додаткових інструментів підтримки ліквідності банків (додали можливість стандартного рефінансування на довший період, запровадили процентний своп, розширили перелік інструментів, які беруться під заставу під час стандартного рефінансування тощо);
  • третій напрям стосується нагляду — було відтерміновано всі додаткові інструменти потенційного нагляду, які мали впроваджувати протягом 2020-2021 рр., призупинено перевірки банків, скасовано стрес-тестування, послабили вимоги щодо розрахунку ризиків на період дії кредитних канікул.
“Зважаючи на зниження споживчого попиту, ми бачимо, що попит на банківські послуги дещо скоротився, що нині вже відображається на динаміці комісійного прибутку банків. Тому очікуємо, що ефективність банківського сектору буде знижена. Варто зазначити, що ми вперше бачили, що іпотека зростала швидше, ніж споживче кредитування”, – зазначила перша заступниця Голови правління НБУ.
Прогнози. Карантинні заходи скоротили кредитні портфелі, у корпоративному секторі це скорочення досить суттєве — близько 10% у нацвалюті та 6% в іноземній валюті.
Та банківський сектор цього року, як очікують в Нацбанку, залишиться прибутковим. У цілому, за словами Рожкової, банківська система все ще в процесі проходження кризи та подолання її наслідків через адаптивний карантин і кредитні канікули. Регулятор вже бачить погіршення якості нового кредитного портфеля, хоча й незначне.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас