Рожкова назвала бар'єри для розширення банківського кредитування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рожкова назвала бар'єри для розширення банківського кредитування

Кредит&Депозит
754
Сьогодні бар’єри для розширення банківського кредитування – це не вимоги Національного банку України. Бар’єрами є ризики, які банки змушені враховувати.
Таку думку висловила в.о. голови НБУ України Катерина Рожкова під час зустрічі з заступником посла Японії в Україні Кадзуо Оцукою, повідомляє прес-служба НБУ.
Як зазначила Рожкова, Україна має недореформованому судову систему і велику тіньову економіку.
“Ми не можемо примушувати банки кредитувати позичальників, в яких вони не впевнені”, – сказала вона.
За її словами, Україна не може собі дозволити зробити крок назад і повернутися до ручного “телефонного” управління фінансовим ринком, оскільки саме прозора політика і обґрунтовані рішення забезпечили макрофінансову стабільність, яка є фундаментом для економіки.
“Банки видають кредити коштами вкладників. Вони не можуть розпоряджатися коштами українців бездумно, без гарантії, що ці кошти будуть повернуті. Тому банки продовжать встановлювати вимоги до позичальників і робити їх оцінку”, – зазначила Рожкова.
Рожкова зазначила, що тяжко активізувати кредитування в кризу, коли число платоспроможних і надійних позичальників зменшується.
“Ми очікуємо, що після подальшого ослаблення або скасування карантину кредитна активність буде відновлюватися”, – додала в.о. голови НБУ.
Нагадаємо, Національний банк очікує збільшення частки непрацюючих кредитів (NPL) в секторі споживчого кредитування через карантин.
Раніше Катерина Рожкова заявила, що кредитні ставки банків можуть впасти до історичного мінімуму в кінці 2020 року, але для цього необхідно зберегти макроекономічну стабільність.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас