Олексій Другов: варіанти для інвестицій у 2020 році. Частина 2 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олексій Другов: варіанти для інвестицій у 2020 році. Частина 2

Особисті фінанси
2314
Одразу зауважимо, що у випадку вашого бажання та за можливості інвестувати понад зазначену вище суму ви можете і повинні комбінувати можливості з першої частини з можливостями, зазначеними у другій. Що більшою буде диверсифікація ваших інвестицій, то менший ризик їх втратити.
Можливість 1. Акції українських емітентів. Акції – це цінний папір, який дає право на отримання дивідендів (частини прибутку компанії) та право брати участь в управлінні нею. Нас же як інвесторів цікавить можливість отримання доходу. Тут є два джерела: зростання вартості (купив дешевше – продав дорожче) та дивіденди (частина прибутку, що спрямовується на виплату — при цьому існує два “але” – має бути прибуток і його мають на виплату скерувати, інакше цей дохід не отримати).
Якщо говорити про акції українських емітентів, то, на жаль, у нас нерозвинений ринок цінних паперів. По суті, можна придбати акції 15-20 емітентів. Реально є сенс інвестувати в акції двох-трьох емітентів, що мають перспективи росту та виплачують дивіденди (для прикладу це Миронівський Хлібопродукт, «Райффайзен банк Аваль»).
Враховуючи кризу 2020, ціни на акції знизились (не на усі), тобто є перспектива росту в майбутньому. Щодо дивідендів, напевно, що цей рік не буде хорошим з точки зору прибутковості, тому очікувати на високий розмір дивідендів не варто.
Придбати акції можна у фінансових компаніях, які мають відповідну ліцензію. Вам відкриють рахунок у цінних паперах, будуть його обслуговувати, зараховувати дивіденди та здійснювати операції продажу-купівлі. При цьому слід врахувати, що переважно, мінімальна сума, необхідна для купівлі, має бути не меншою за 250 тисяч гривень.
Отож, плюси та мінуси інвестування в акції українських компаній:
Плюси:
- можливість отримання двох видів доходів – зростання вартості та дивіденди;
- під час кризи, переважно, вартість акцій нижча аніж зазвичай, хоча кожен окремий випадок потрібно аналізувати окремо (дивитись на перспективу самого підприємства, загальний стан економіки тощо);
- застосовується менша ставка податку на дивіденди – 5 % + 1,5% військовий збір.
Мінуси:
- відсутність жодних гарантій на отримання доходу / повернення коштів (акції можуть знизитись у вартості, або підприємство може стати банкрутом, тоді шансів на повернення коштів небагато);
- висока маржа – різниця між вартістю купівлі та продажу. Якщо ви купили, а потім продали акції, розраховуйте на те що ціна продажу, одночасно, є нижчою ціни купівлі, приблизно на 5%;
- необхідність сплати комісій брокеру, її розмір становитиме від 200 грн за операцію та від 30 грн в місяць за зберігання (для усіх ваших цінних паперів, що зберігаються в одного брокера разом).
Як підсумок, у перспективі ринок акції буде альтернативою банківським депозитам та облігаціям, але наразі він занадто нерозвинений та не прогнозований, існує чимало ризиків.
Разом із тим, для диференціації ваших вкладень ви можете купляти акції, але це не має бути інвестиція усіх ваших коштів. Інвестуйте у надійні, відомі компанії, які щороку виплачують дивіденди та намагайтесь купляти їх за нижчою ціною.
Можливість 2. Акції закордонних емітентів. З недавнього часу українські інвестори можуть фактично без обмежень купляти акції та інші цінні папери закордонних емітентів.
Тобто, якщо ви хочете купити акції Amazon, Facebook, Tesla та інших, це можна зробити. Шляхів є два – брокерські компанії заводять їх в Україну і ви їх купляєте, або можна зробити це зі свого рахунку у цінних паперах за кордоном, для прикладу на Кіпрі.
У першому випадку ви переплатите 5-10% вартості, але ці цінні папери зберігатимуться на вашому рахунку в цінних паперах в Україні, згідно з українським законодавством.
У другому випадку ви заплатите ринкову ціну + мінімальну комісію (орієнтовно 0,2 % від угоди), але ці акції зберігатимуться на вашому рахунку в цінних паперах за кордоном.
Інвестиції в акції є ризиковим видом інвестування, про що описано вище, але якщо прослідкувати вартість акцій провідних американських компаній, то вони постійно зростають у вартості, за винятком часів криз.
Якщо говорити про вартість американських акцій компаній, що входять до провідних індексів – NASDAQ, S&P, Dow Jones станом на вересень 2020 (можна інвестувати й в європейські, азійські, але там темпи приросту вартості суттєво нижчі), то загалом, вони вже або дорівнюють, або вище вартості, яка була до кризи.
Винятком є акції транспортних компаній та компаній туристичної сфери. Для прикладу акції компанії Tesla з квітня виросли в ціні майже в 5 разів. Придбавши їх в березні та продавши зараз, можна було б отримати 400% доходу. Тобто момент для кризового інвестування вже втрачено.
Але навіть за стабільних умов, вкладення в акції високотехнологічних компаній можна стабільно отримувати від 10% доходу щорічно.
Можна також інвестувати в первинне IPO новостворених чи вже наявних фірм. Дохідність таких операцій, зазвичай, є вищою, аніж просто придбання акцій компаній, але й ризики банкрутства таких компаній є вищими.
Немає чітких обмежень щодо сум інвестування в акції закордонних емітентів, але звичайно, що робити це потрібно маючи капітал, принаймні у 10 тисяч американських доларів.
Окремо варто зважити на питання оподаткування доходів від торгових операцій з акціями. У випадку виводу коштів з вашого торгового рахунку вам потрібно буде сплатити ПДФО та військовий збір, загальним розміром 19,5%.
До того ж згідно з чинним законодавством, оподаткують не лише ваш дохід, а усю виведену суму. Такий законодавчий підхід, звісно, суттєво знижую інтерес до даних операцій.
Можливість 3. Інвестиції в нерухомість. Нерухомість завжди була одним з найбажаніших та найнадійніших для українців видом інвестицій. Зараз на ринку існує чимала пропозиція нерухомості – житлової, комерційної, новобудов та вторинного ринку.
Куди ж вкладати кошти і які позитивні й негативні сторони такого інвестування? Чи насправді це так прибутково і надійно? Спробуємо у цьому розібратись та порівняти з іншими можливостями інвестування.
Перш за все, ми розглядаємо нерухомість як об’єкт інвестицій, тому дивимось на неї з позицій подальшого продажу або здачі в оренду. Якщо ми хочемо там жити або купляємо для наших дітей – то це не інвестиція, а придбання для особистих потреб.
Отож, варіант 1. Ми хочемо купити квартиру, а потім продати. Тоді варто купити квартиру в новобудові на початковій фазі будівництва. Різниця у вартості з майбутньою готовою квартирою буде найбільшою. В ідеалі можна заробити до 50% за два роки (тобто 25% річних).
Потрібно відрахувати податки (для новозбудованої нерухомості протягом перших трьох років – загалом 7,5%), банківські комісії, нотаріуса та витрачений час на вибір квартири, пошук покупця. Тобто максимальний прибуток можливий на рівні 30-35% вартості житла.
Варіант 2. Купляємо квартиру, потім здаємо в оренду. Потрібно ще врахувати витрати на ремонт (якщо його ще немає), час, якщо ми купляємо нерухомість у новобудові.
Після здачі можна вийти на прибуток у 5-7 відсотків річних. Мінус податки (якщо ви не оформлялись ФОП, то 19,5% від суми доходу, з подачею декларації).
Плюс у тому, що вартість гарно підібраної нерухомості (про що ми ще напишемо) зростає в часі, а після проходження трьох років у вашій власності, при продажі (не більше одного об’єкта нерухомості у рік) податки не сплачуються. Тому саме такий варіант, коли нерухомість купляється на початкових етапах будівництва, після здачі ремонтується, здається і продається через 3-5 років (поки ще ремонт у нормальному стані) є найбільш дохідним.
Варіант 3. Купляємо та здаємо комерційну нерухомість. Напевно, найприбутковіший до кризи варіант, але саме зараз, у зв’язку із наслідками коронавірусної кризи, мало доречний.
Комерційна нерухомість дорожча від житлової, а знайти клієнта зараз тяжче, аніж до кризи. Це вкладення може бути привабливим на перспективу, ціна зараз трохи нижча, а після закінчення карантину і відновлення усіх економічних процесів, напевно, комерційна нерухомість має відновити свою привабливість.
Поради та лайфхаки. Якщо ви інвестуєте в житло на продаж, першочерговим буде планування та наявність інфраструктури – магазинів, садочків, транспортних розв’язок та гарний краєвид – людям тут жити.
Якщо інвестуєте у новобудови – зверніть увагу на попередні проєкти (проблеми) забудовника та проєкт забудови. Пам’ятайте, якщо ви купляєте квартиру у першому з десяти будинків, після його здачі, будівництво навколо ще триватиме років 7-8. Це суттєво знизить цінність вашого помешкання.
Дивіться на перспективу, якщо навпроти вашого планованого будинку зараз пустир, там можуть і напевно збудують інший будинок. Будинок має мати цікавий проєкт, візуальне сприйняття має також велике значення. За кордоном прийнято, що у місті краще жити на вищих поверхах – світліше і трошки краще повітря.
З моменту початку будівництва і до його завершення більше зростають у вартості об’єкти бізнес-класу, не економ або комфорт. Бажано щоби пропозиція також не зашкалювала, якщо у вашому районі інвестиції будуть 1500 квартир, пропозиція по їх продажу через два роки буде значною, а чи буде таким великим попит?
Легше продати однокімнатну квартиру, а не двох, чи тим понад три і невеликого метражу. Будинок же в середньому продається два роки.
Якщо ви купуєте квартиру на продаж у новобудові, уточнюйте у забудовника умови та обирайте такий варіант, коли ще до офіційного оформлення права власності можна буде її переуступити покупцеві за невеликі відступні забудовнику. Інакше доведеться сплачувати податки та збори у розмірі додаткових 7,5 відсотків, або чекати з продажем 3 роки.
Поради щодо вибору нерухомості. Якщо ви інвестуєте в житлову нерухомість під подальшу здачу в оренду, головним фактором буде знаходження поруч офісних, бізнес-центрів, підприємств і фірм. У оренду беруть житло поруч з роботою. Важливим питанням є мінімізація комунальних витрат.
Можливість 4. Інвестуємо в золото. Доволі часто у пресі можна зустріти рекомендації та обговорення інвестицій у золото, тобто золоті зливки (інвестиції у ювелірні вироби та монети – це окрема тема для розмови).
Часто можна бачити новини, що золото росте в ціні, знаходиться на історичному максимумі і т.д. Отож, чи варто і коли варто інвестувати у золото?
Зливки бувають різної ваги – від 1 г до 1 кг. Відповідно і сама вартість одного грама цього металу в кожному з них буде різною. У 1-грамовому зливку вона є найбільшою, у 100-грамовому меншою, у зливку вагою 1 кг ще меншою.
Маржа, тобто різниця між цінами купівлі та продажу, також є різною. Чим більша вага зливка, то вона є відносно нижчою. Тобто, якщо ви купляєте зливок у 10 грамів з надією через рік його продати дорожче, будьте готові до того що на операції купівлі-продажу втратите, умовно, 5% від суми. Якщо йдеться про злиток у 100 грамів, цей відсоток буде нижчим – 1-2%.
Певні закономірності щодо вартості золота. Як правило, хоча й не завжди, золото дорожчає під час криз, а дешевшає при стабільній ситуації.
Чи все так ідеально? Якби ви інвестували у 2011 році (тоді ціна теж булла 1500 доларів за унцію), ви б заробили зараз 30%, тобто приблизно 3% річних. Якби купили у 2011, а продали у 2016, втратили б 50% вартості.
Тобто, інвестиції в золото – це, на відміну від “думки про стабільність”, така ж сама інвестиція, як у акції або інші ризикові активи, а циклічність (від зростання до падіння) є дуже розтягнутою.
Якщо ж надумали інвестувати саме в цей дорогоцінний метал, можемо надати вам такі поради та лайфхаки:
- купляйте зливок більшої ваги, маржа (для вас втрати на купівлі-продажу) буде меншою;
- проаналізуйте ціни у різних банках, в Україні вони дуже сильно відрізняються;
- не очікуйте заробити швидко, деколи доведеться чекати і 5-6 років, перед тим як прийде вигідний момент для продажу;
- виробник золота – Швейцарія, Німеччина чи Австралія не має важливого значення, головне – його проба має бути 999,9.
Висновки:
  • диверсифікуйте свої інвестиції, вкладайте у різні об’єкти, ви значно зменшите ризики. Пропонуємо вам так розділити портфель свої інвестицій – 50% у депозити та облігації (депозити гривневі з щомісячною виплатою, облігації державні, валютні), а 50% вкладіть у якісну нерухомість з перспективою росту та привабливу для здачі в оренду;
  • визначтеся з пріоритетами, хочете заробити швидше – вкладайте в акції, облігації. Якщо ви розраховуєте на довший період часу – більш доцільно вкладати в нерухомість та золото.
Олексій Другов, професор НУ «Львівська політехніка», заступник директора Наукового парку «SID City»
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас