Олексій Другов: варіанти для інвестицій у 2020 році. Частина 1 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олексій Другов: варіанти для інвестицій у 2020 році. Частина 1

Кредит&Депозит
1892
Незважаючи на коронакризу та нестабільну економічну ситуацію в Україні, відбувається приріст депозитів населення у банках та відновлюється попит на нерухомість. Це вказує на зацікавленість українців у тимчасовому розміщенні вільних коштів (інвестуванні). Та які зараз існують можливості в українців для цього? Як змінюється ринок під час кризи, що буде після неї? Де можна заробити високий рівень доходу, при цьому сильно не ризикуючи?
Мною було проаналізовано більшість доступних в Україні можливостей для вкладення коштів, їхні критерії, дохідність та ризики.
Можливість 1. Банківські депозити
Депозит — найрозповсюдженіший шлях отримати додатковий дохід в Україні на свої кошти, відомий та перевірений часом. Звичайно ми ще пам’ятаємо масові закриття банків 2014-2017 років, а дехто і зразку середини 90-х років минулого століття – початку 2000-х цього. Та ризики у цьому випадку насправді є доволі низькими. Існує Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, що гарантує суму до 200 тисяч гривень на одного вкладника, який протягом 20-30 днів поверне ваші кошти у випадку банкрутства банку.
Депозити можна розмістити у гривні, доларах США та євро. Дохід за такими депозитами буде різним. Перше, що при цьому варто розуміти – те що немає значення, у якій валюті у вас кошти перед розміщенням депозиту. Її можна обміняти з мінімальними витратами та розмістити депозит у тій валюті, що вам більше імпонує.
За гривневими депозитами ставки є значно вищими, але існує ризик девальвації (знецінення вартості, зниження курсу гривні). Точно, яким буде курс гривні до долара чи євро через рік, вам не скаже ніхто, не допоможе і курс, закладений у бюджет тощо. Можна лише сказати, протягом останніх 5 років значно вигідніше було розміщати депозити в гривні (ставки в рази вищі).

Finance.ua пропонує бонуси до депозитів деяких банків 💸

Щодо ставок. Станом на початок вересня 2020 року за депозитами в українських банках, якщо ви, для прикладу, покладете 50 тисяч гривень на 6 місяців можна отримати від 5 до 11 відсотків річних. Це від 1006,25 грн до 2213,75 грн чистими за весь цей період – при виплаті відсотків банк утримає з вас податок на доходи фізичних осіб та військовий збір – разом 19.5% від суми доходу.
При цьому не потрібно самостійно подавати декларацію про доходи, банк виступає вашим агентом. Якщо термін буде довшим, а сума більшою – відсоткова ставка за вкладом, як правило, є трошки вищою – на 1-1,5 відсотка річних.
Ставки за депозитами в українських банках постійно знижуються, а з американської та європейської практики вони мали б бути співмірним з рівнем інфляції (до 5% річних).
Якщо ви покладете вклад у доларах США або євро ставки будуть значно нижчими – від 0,2 % до 3 % річних. Окрім того, з доходу банк зніме такий саме відсоток податків та зборів. Тобто кінцевий ваш дохід становитиме від 0,16 до 2,4 відсотка річних. На вклад у 5000 доларів, розміщений на пів року ви зможете заробити від 4 до 60 доларів США. Ставки за депозитами в євро є ще нижчими. Валютні депозити також гарантуються Фондом гарантування вкладів.
Отож, плюси банківських депозитів:
- Зручність, поширеність, ставка доходу у випадку гривневих депозитів є вищою за інфляцію, гарантія повернення у випадку банкрутства банку у сумі до 200 тисяч гривень, відсутність комісій банку.
Та існують й мінуси:
- Ліквідність – депозити ви не зможете забрати до терміну їх закінчення (якщо це не передбачено в договорі); ризик девальвації для депозитів у гривні – тобто зростання курсу долара та євро, і як наслідок знецінення заощаджень; низький рівень дохідності за валютними депозитами; ризик втрати коштів у випадку банкрутства банку, якщо сума перевищувала 200 тисяч гривень на одну особу в одному банку.
Лайфхаки або деякі поради, які дозволять вам уникнути помилок або більш розумно розмістити ваші кошти в банку:
1. Не кладіть в один банк більше як 200 тисяч гривень, якщо маєте більше – розділіть їх між двома банками або оформить у тому ж на чоловіка, дружину, дітей тощо.
2. Передбачайте можливість дострокового повернення коштів при укладенні депозиту. Ви втратите у відсотковій ставці та не будете прив’язані до даного банку до кінця угоди.
3. Ставки за депозитами постійно знижуються, тому є сенс відкривати невеликі депозити поки ставки вищі, а потім їх поповнювати (сума та умови поповнення мають бути передбачено в угоді).
4. Не обирайте банк із найвищими ставками – напевно що у нього проблеми з ліквідністю, які, не дай Боже, можуть привести до банкрутства. До 200 тисяч гривень вам повернуть через Фонд гарантування вкладів (якщо банк є його учасником, про що потрібно запитати менеджера), але ви втратите час та матимете чимало стресу.
5. Завжди обирайте виплату відсотків щомісяця, ставки переважно ті самі, а ризики інфляції та девальвації дещо нижчі. Захочете – можете додати ці відсотки до вкладу (що потрібно зазначити в угоді) – заробите трошки більше.
Можливість 2. Депозити у кредитних спілках та фінансових компаніях
Потрібно зазначити, що приймати депозити в Україні мають право не лише банки, а й деякі інші фінансові посередники. Чимало з них пропонують значно вищі ставки – можна зустріти й 50%, й 250% річних.
На цьому гарні новини для вкладників, як правило, закінчуються. Вклади у кредитних спілках та фінансових компаніях не гарантує Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, а ринкові реалії часто призводять до банкрутств даних установ. Тобто ви реально ризикуєте втратити свої кошти. Можна навести приклад B2B Jewelry, який на слуху останнім часом.
Відзначимо, що меншим є ризик при вкладенні коштів у кредитні спілки. Часто вони працюють лише з обмеженим колом клієнтів, які знають про їх реальний фінансовий стан, мають значний досвід роботи. Їх працівники зобов’язані проходити професійні навчання. Але ризик втрати коштів все одно є вищим, аніж при банківських депозитах.
Якщо ви хочете покласти до цих фінансових установ депозит, обирайте лише відомі вам компанії чи спілки, які працюють на ринку вже довший час та й ви особисто знайомі з їх діяльністю, працівниками тощо. Хоча це не зможе гарантувати вам повернення коштів. Однозначно не піддавайтесь на пропозиції по виплаті 50, 100 і більше відсотків річних. Це, швидше за все, фінансова піраміда і вам, напевно, не потрібно ставати її учасником. Чи зможе це компенсувати вища відсоткова ставка – вирішувати вже вам.
Можливість 3. Інвестуємо в ОВДП, ОЗДП та облігації інших емітентів
Облігації – це зобов’язання однієї особи іншій позичити та повернути кошти у певний час та з певними відсотками (купоном). Це також цінний папір, обертання якого регулюється державою. Його можна купляти та продавати на ринку.
Які ж українські реалії і які облігації можна і є сенс купляти?
1. Облігації внутрішньої державної позики (ОВДП). Це боргові зобов’язання держави Україна. Вони бувають гривневі, або номіновані у доларах, євро (ОЗДП). Їх часто рекламують до придбання фінансові компанії та деякі банки. Розглянемо, у чому їх переваги та недоліки, у порівнянні з депозитами.
Щодо переваг:
- з них, на відміну від депозитів, не стягуються податки, і їх ставка (купон) є відсотком, який ви отримаєте на руки;
- вони бувають різних термінів – від 3 місяців до десятків років, а ставка є фіксованою (не змінюється протягом терміну обігу). Тобто якщо ви купили ОВДП у 2019 році зі ставкою 14,75 річних у гривні з погашенням у 2025 році (номіналом 1 тисяча грн), то ви двічі на рік отримуватимете по 73,75 гривні доходу до 2025 року;
- їх можна завжди доволі швидко реалізувати, хоча й ви втратите, як правило, до 5% вартості. Їх можна надати в заставу — якщо отримуєте позику, подарувати тощо. Їх вартість на ринку змінюється залежно від ситуації. Та у деяких випадках, продавши їх можна отримати більше, аніж ви за них сплатили при купівлі, але їх ціна може виявитись і меншою, аніж ви за них заплатили;
- ОВДП гарантуються державою, тому вважається, що це найменш ризикові інструменти інвестування. Хоча існують приклади, коли держави оголошували дефолт та не платили за ними (нещодавно це зробила Аргентина);
- доволі високі ставки дохідності. Станом на серпень, інвестувавши в ОВДП (ОЗДП) можна отримати дохідність до 10,5% у гривні; 5,5% у доларах; близько 5% у євро. Це суттєво вище, аніж ставки на банківські депозити, особливо якщо це стосується валюти.
Недоліки:
- цей інструмент мало відомий серед українців – лише приблизно 1% ОВДП придбали приватні інвестори, усі інші — комерційні банки, НБУ, фінансові компанії;
- сума інвестування. Якщо ви плануєте придбати ОВДП, орієнтуйтесь на мінімальну суму в еквіваленті 10 тисяч доларів США;
- за купівлю або ж продаж ОВДП потрібно сплачувати комісії. Якщо ви звернетесь у банк, то вони будуть доволі великими (по суті сенсу вкладати менше аніж мільйон гривень у вас не буде), але є чимало фінансових компаній, які їх реалізують і ставки комісії можуть бути й 200 грн за операцію, а за зберігання потрібно буде оплачувати близько 30 гривень на місяць;
- відсотки сплачуються раз на пів року, а не щомісячно, як при банківському депозиті.
2. Облігації приватних емітентів (для прикладу «Нової пошти»). До написаного вище можна лише додати, що:
- дохідність за ними є переважно вищою, аніж за ОВДП, але з доходів за ними стягується податок та військовий збір у загальному розмірі 19,5%;
- ніхто не гарантує повернення коштів та сплату відсотків за ними, включаючи Фонд гарантування вкладів, тобто ризики за ними є значно вищими.
Підсумовуючи вищенаведене, якщо ви запланували інвестувати кошти у сумі, що не перевищує 250-275 тисяч гривень, можемо вам надати такі поради.
1. Якщо ви хочете вкладати у гривні, при сумі 200-275 тисяч напевно є зміст обрати банк з вищим рівнем ставок та покласти депозит (відсотки щомісяця, комісії відсутні, є Фонд гарантування вкладів). Якщо сума більша за 200 тисяч — розподіліть її між двома банками, або оформить як два депозити на різних осіб в одному.
Що більшою буде сума вашої гривневої інвестиції – то більше сенсу вкладати кошти у гривневі ОВДП, а не у депозит. Відсоткова ставка там дещо вища.
2. Валютні ОВДП є хорошою альтернативою валютним депозитам. Ризики, по суті не є вищими, а ставки суттєво відрізняються (у два – три рази вищі).
Якщо ви маєте змогу покласти на депозит 10 і більше тисяч доларів або євро, є сенс купити валютні ОЗДП. Звичайно що можна ці інвестиції й комбінувати.
3. Якщо ви хочете покласти кошти у кредитні спілки або фінансові компанії – обирайте лише ті, з роботою яких ви добре знайомі та є можливість отримати кошти назад, у випадку виникнення у них фінансових проблем.
Олексій Другов, доктор економічних наук, професор Національного Університету «Львівська політехніка»
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас