Економія на хабарах 840 млн на рік: в Україні оцінили ефект від електронних держпослуг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економія на хабарах 840 млн на рік: в Україні оцінили ефект від електронних держпослуг

Казна та Політика
233
За даними звіту Офісу ефективного регулювання (BRDO) “Антикорупційний і економічний потенціал е-послуг” при використанні електронних держпослуг за рік на хабарах можна заощадити понад 840 млн гривень.
Офіс ефективного регулювання проводив дослідження з метою показати, скільки часу і коштів вже заощадили і, в перспективі, могли б ще заощадити користувачі завдяки можливості отримати послугу без відвідування державних органів та без залучення посередників/чиновників. А також продемонструвати, як онлайн-формат послуг може позначитися на рівні корупції.
В процесі дослідження було опитано майже 1200 фізичних осіб, фізичних осіб-підприємців та представників юридичних осіб.
Аналіз показав, що потенційний економічний ефект в семи сферах становить майже 495 млн гривень на рік, що означає зниження витрат майже на дві третини порівняно з офлайн-форматом. В абсолютному вимірі це економія близько 514 людино-років на рік, позаяк більшість витрат (58%) на отримання державних послуг офлайн припадає на витрати часу користувачів: логістику, очікування в черзі, заповнення документів тощо.
Потенціал економії розрахований за умови повного переходу на онлайн-формат отримання послуг усіма користувачами. Поки ж реальна економія становить 36,7 млн ​​гривень на рік через незначний відсоток користувачів, які обрали онлайн-процедуру.
Також під час дослідження зафіксовано і антикорупційний ефект. Потенційна економія на хабарах в проаналізованих сферах становить 841 млн гривень на рік, що більше від економічного ефекту, тоді як реальна – 32 млн гривень на рік. Більшість (дві третини) зафіксованих випадків можливих корупційних ситуацій стосуються класичного (офлайн) способу надання адміністративної послуги.
Переважна більшість опитаних вважають, що з введенням електронних послуг корупції стало менше:
  • таку думку висловили 78%;
  • з них 52% – що корупції стало істотно менше;
  • інші вважають, що ситуація не змінилася;
  • лише 1% респондентів стверджують, що ситуація з корупцією погіршилася.

Довідка Finance.ua:

  • За результатами щорічного дослідження рівня корупції в будівельній галузі України, проведеного партнером і членом Ради директорів Конфедерації будівельників України Українським клубом нерухомості за підтримки КБУ, в столиці за рік зросла корупція в півтора рази на стартовому етапі будівництва, на етапі отримання погоджень та дозволів – до 86,7% з 58,3% в 2019 році.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас