НБУ не бачить підстав для зміни облікової ставки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ не бачить підстав для зміни облікової ставки

Кредит&Депозит
496
Усі 9 членів комітету з монетарної політики Національного банку одностайно вирішили залишити облікову ставку у вересні незмінною на рівні 6% річних.
Про це йдеться в підсумках дискусії членів комітету НБУ щодо рівня облікової ставки.
«Більшість членів комітету вважає, що на користь утримання ставки на незмінному рівні також свідчить погіршення інфляційних очікувань населення, підприємств та фінансових аналітиків, яке відбулося у серпні», – зазначає НБУ.
Інфляція. Очікувана інфляція значно перевищує цільовий рівень інфляції НБУ. Продовження зниження ставки за таких умов загрожує подальшим розбалансуванням інфляційних очікувань і, як наслідок – може призвести до посилення інфляційного тиску.
Водночас, на думку декількох членів КМП, в умовах високих інфляційних очікувань та відчутного зміщення вподобань на користь більш ліквідних активів (готівки та поточних рахунків замість строкових) подальше зниження ключової ставки матиме обмежений ефект.
Банки ймовірно уникатимуть зниження ставок за строковими депозитами через острах їх відпливу та подальшого погіршення строкової структури фондування. Банки також погіршили очікування щодо якості кредитного портфелю. Відповідно вони закладатимуть збільшення ризиків в ставки, враховуючи відсутність відчутних позитивних зрушень у питанні посилення захисту прав кредиторів.
Ризики подальшого зниження ключової ставки:
  • а думку декількох членів КМП, стрімке зниження облікової ставки в поточному році зумовило скорочення різниці між ставками за депозитами у гривні та іноземній валюті;
  • в умовах посилення невизначеності та погіршення курсових очікувань подальше звуження процентного диференціалу може спровокувати тиск на обмінний курс, призвести до зростання рівня доларизації економіки.
  • продовження пом’якшення монетарної політики також призведе до переходу облікової ставки у реальному вимірі у зону від’ємних значень, що може розбалансувати інфляційні очікування та демотивувати інвесторів. Це також негативно позначиться на прибутковості та фінансовій стабільності банків.
Очікування аналітиків:
  • більшість аналітиків не очікують зміни облікової ставки у вересні та в цілому до кінця 2020 року;
  • вони прогнозують підвищення облікової ставки в 2021 році з метою повернення споживчої інфляції до цільового діапазону.
«За таких умов продовження зниження ставки може дезорієнтувати учасників ринку та негативно позначитися на довірі до монетарної політики українського центробанку», – зазначає НБУ.
Усі члени КМП погодилися, що подальша динаміка ключової ставки буде залежати насамперед від розвитку ситуації з поширенням COVID-19. Якщо негативний вплив коронавірусу на споживчий та інвестиційний попит посилиться, Нацбанк зможе надати економіці додатковий імпульс для зростання.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас