Регулювати діяльність колекторів хочуть без змін до Кримінального кодексу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Регулювати діяльність колекторів хочуть без змін до Кримінального кодексу

Кредит&Депозит
539
У Києві проходить MFO summit 2020 – щорічний профільний захід про бізнес, стратегії, джерела прибутку, тренди, ризики й технології в мікрофінансуванні.
Одним зі спікерів форуму виступила й Ольга Василевська-Смаглюк, член Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики, голова підкомітету з питань функціонування платіжних і інформаційних систем та запобігання легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом.
За її словами, ринок колекторської діяльності має бути у законодавчому полі, щоб права споживачів і кредиторів не порушувалися.
Як мають намір регулювати? Разом із Нацбанком Верховна Рада розробила схему умовного ліцензування участі у реєстрі. Нацбанк, як регулятор, буде регулювати цей реєстр, а учасники реєстру – нести відповідальність.
«Важливо не обтяжувати учасників ринку, маємо намір створити реєстр й ті етичні правила, які допоможуть нам діяти. При цьому ми не стали вносити зміни до Кримінального кодексу, бо вважаємо, що врегулювати діяльність колекторів можна й адміністративним чином», – розповіла Василевська-Смаглюк.
Нардеп заявила, що колекторам ВР має намір запропонувати СРО — саморегулівну організацію. Все тому, що держава просто не справляється з цим. Саморегуляція МФО деяких процесів буде більш плідною й для споживача, й для компаній.
За її словами, Закон «Про фінансові послуги» варто терміново модернізувати.
«Цьому закону скоро буде 20 років. Його модернізація просто необхідна, адже учасники ринку є технологічно розвиненими. Вони давно переросли цей Закон. Тому ми б хотіли створити кодекс, який би охопив усі питання щодо небанківського фінансового ринку», – зазначила нардеп.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас