Ощадбанк приєднається до Фонду гарантування вкладів з 1 січня 2021 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ощадбанк приєднається до Фонду гарантування вкладів з 1 січня 2021 року

Кредит&Депозит
950
Рада з фінансової стабільності погодила план входження державного Ощадбанку до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) з 1 січня 2021 року. Ця пропозиція потребує імплементації на рівні закону.
Про це повідомляє пресслужба НБУ.
Як зазначили в пресслужбі, враховуючи великий депозитний портфель банку та, відповідно, потребу у значних внесках банку до фонду, для установи буде передбачено перехідний період до 31 грудня 2023 року в частині сплати регулярних зборів.
Також Рада з фінансової стабільності рекомендувала провести конвертацію поточних зобов’язань Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) перед урядом та майбутніх процентних платежів в умовні зобов’язання. Це дасть можливість підвищити суму гарантованих державою вкладів з 200 тисяч до 600 тисяч гривень.
ФГВФО для виплат вкладникам неплатоспроможних банків змушений був залучати кредити від уряду та НБУ. На сьогодні заборгованість ФГВФО за номіналом векселів перед урядом становить 48,1 млрд гривень та відсотки за цими позиками, що мають бути погашені до 2031 року. Після значних виплат вкладникам у 2015-2017 роках ФГВФО змушений спрямовувати на погашення цих боргів наявні кошти, які мали б забезпечувати стабільність системи гарантування вкладів.
“Підтриманий Радою сценарій дасть змогу перейти до підвищення суми гарантованих державою вкладів до 600 тисяч гривень після здійснення реструктуризації зазначених боргових зобов’язань Фонду. Для імплементації цієї рекомендації необхідно внести відповідні зміни до законодавства”, – йдеться в повідомленні.
Рада з фінансової стабільності також схвалила План реструктуризації боргів ФГВФО з обмеженим терміном дії для відновлення платоспроможності ФГВФО до кінця 2021 року, як того вимагав підписаний у червні поточного року Меморандум про економічну та фінансову політику з МВФ.

Довідка Finance.ua:

  • За роки існування Фонд уже виплатив вкладникам неплатоспроможних банків гарантоване державою відшкодування на загальну суму понад 94 млрд грн.
  • У ФГВФО раніше вже планували підвищити гарантовану суму вкладів у 3-4 рази. Розрахунки показують, що гарантовану суму банківських вкладів можна підвищити з 200 тис. грн до 600-800 тис. грн.
  • Перешкодою до збільшення гарантованої максимальної суми вкладів до 600-800 тисяч грн є питання реструктуризації заборгованості Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) перед Міністерством фінансів.
До речі, якщо ви вважаєте, що відсотки за вкладами в Україні не такі великі, переходьте за посиланням. Finance.ua допомагає заробляти більше на вкладах.

Отримати бонус до депозиту 💰

За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас