НАК "Нафтогаз України" підняв вартість газу за річним контрактом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НАК "Нафтогаз України" підняв вартість газу за річним контрактом

Казна та Політика
2342
НАК “Нафтогаз України” підняв вартість газу за річним контрактом до 5,24 грн за куб. м з ПДВ. У серпні ціна газу за тарифом “Річний” становила 4,73 грн за куб. м.
В рамках місячного контракту у вересні ціна газу у НАК “Нафтогаз України” зросла на 45% до 4,7 грн за куб. м.
Згідно з інформацією трейдерів, ціна індексного контракту з прив’язкою до нідерландському хабу TTF на вересень місяць вчора становила 5,4 грн за куб. м.
Зростання ціни експерти ринку прогнозували ще з липня, коли ціна газу становила 2,75 грн за куб. м з ПДВ, тобто за останні два місяці зростання цін перевищило 70%.
На думку президента Асоціації “Газові трейдери України” Андрія Мизовця, якщо не буде серйозних валютних стрибків, то ціни для кінцевого споживача в зимовий період ще зростуть, але не перевищать 6-7 грн за куб. м.
Експерт з енергетичних питань Валентин Землянський впевнений, що ціна газу в грудні цього року підніметься до 7 грн за куб. м, про що він заявив в ефірі “112 Україна”.
Нагадаємо, “Нафтогаз України” має монопольний доступ до природного газу, який видобувають державні компанії – “Укргазвидобування” (14,9 млрд куб. м) і “Чорноморнафтогаз” (0,01 млрд куб. м), що становить понад 73% всього видобутку в країні. Добутий цими компаніями ресурс передається безпосередньо в НАК “Нафтогаз України”.
Учасники ринку неодноразово просили закріпити зобов’язання для державних видобувних компаній реалізовувати повністю або частково природний газ на біржі на вільних ринкових умовах ціноутворення із забезпеченням доступу до нього всіх постачальників.

Довідка Finance.ua:

  • Раніше в компанії “Нафтогаз” заявили, що запускають новий тариф – “Річний”. Клієнти газопостачальної компанії можуть купувати “блакитне паливо” за фіксованою річний ціною і використовувати його протягом 12 місяців.
  • Газопостачальна компанія “Нафтогаз” визначила річну ціну на газ для населення на рівні 4,73 гривні за кубометр з ПДВ і без урахування вартості розподілу (доставки). Це на 46% вище, ніж місячна ціна на серпень 2020 року (3,24 гривні за кубометр).
Читайте важливі поради, які стануть в нагоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас