Чому українці в 60 років ризикують залишитися без пенсії - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому українці в 60 років ризикують залишитися без пенсії - ЗМІ

Особисті фінанси
20067
Близько 45% працюючих українців не зможуть вийти на пенсію в 60 років. Через нові вимоги їм може не вистачити необхідного страхового стажу.
Наприклад, в 2020-му пенсіонеру необхідно мати 27 років страхового стажу. Однак до 2028 року вимоги зростуть до 35 років. Тобто 40-річному працівнику вже сьогодні необхідно мати не менше 15 років стажу, пише Обозреватель.
В 2028-му 60-річному українцю для виходу на пенсію необхідно буде мати 35 років страхового стажу. Якщо необхідного стажу немає, його можна докупити за окрему плату.
Чому українці в 60 років ризикують залишитися без пенсії - ЗМІ
“Стаж українців, якщо нічого не зміниться найближчим часом, буде знижуватися. Частина нелегального ринку праці все ще вагома. На базарах, дрібних підприємствах і навіть у деяких держструктурах і на відносно великих підприємствах можна знайти неоформлених працівників. Вони отримують зарплати в конвертах і не платять податків. Тому їм не нараховують страхового стажу”, – говорить експерт Лідія Ткаченко.

Як перевірити свій страховий стаж

Водночас пенсію взагалі можуть забрати, якщо виплати призначили на основі документів з недостовірними даними. Також грошей може не побачити український пенсіонер за час проживання за кордоном.

Довідка Finance.ua:

  • Українці, яким не вистачить стажу для виходу на пенсію в 60 років, можуть його докупити. І чим раніше це зробити, тим менше доведеться заплатити..
  • Якщо громадянин при виході на пенсію має понаднормовий стаж, він може отримати надбавку до пенсії.
Читайте важливі поради, які стануть в нагоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас