Валютна іпотека: Зеленський ветував закон про мораторій на стягнення боргів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютна іпотека: Зеленський ветував закон про мораторій на стягнення боргів

Кредит&Депозит
3145
Президент Володимир Зеленський ветував та надав свої пропозиції до закону №3640, який передбачає, зокрема, продовження дії мораторію на стягнення майна за валютними кредитами, у тому числі іпотечними.
Про це повідомляється на сайті Ради.
“Аналіз закону свідчить про те, що окремі його положення не узгоджуються з Конституцією та законами України, а також не відповідають принципу юридичної визначеності, ясності та недвозначності правової норми, що є складовою конституційного принципу верховенства права”, – йдеться у пропозиціях Зеленського.
“Законом фактично змінюються умови, за яких стає неможливим за кредитним договором примусово відчужувати майно без згоди власника”, – йдеться в документі.
Зеленський підкреслює, що така ситуація створює неоднозначне трактування закону, зробить неможливим кредитним установам отримати забезпечення за кредитними договорами та призведе до правового колапсу і порушення конституційного принципу обов’язковості виконання судових рішень.
Закон пропонував продовжити мораторій на стягнення майна за валютними кредитами, у тому числі іпотечними, до 1 січня 2022 року.
Водночас ухвалений у 2018 році Кодекс з процедур банкрутства встановлював термін мораторію до 21 жовтня 2020 року.
Відповідно до закону, житло не може бути відчужене у громадянина, якщо це єдине його місце проживання, якщо загальна площа житла становить не більше 140 кв. м для квартири і 240 кв. м для будинку.

Довідка Finance.ua:

  • Із 44 мільйонів жителів України 6 мільйонів потребують власного житла, а це майже кожен сьомий українець.
  • Через пандемію COVID-19 і карантин терміни появи іпотеки під 10% річних зміщуються на кінець 2020 року.
  • Банкіри описали портрет типового українського позичальника – це 30-40-річний українець, який створив сім’ю і має малу дитину.

Іпотека на житло в Україні. Безкоштовний каталог. 🏢

За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас