НБУ може підвищити облікову ставку в жовтні - ICU — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ може підвищити облікову ставку в жовтні - ICU

Кредит&Депозит
735
Національний банк може підвищити облікову ставку в жовтні 2020 року в зв’язку з ростом інфляції, ослабленням гривні і припиненням програми Міжнародного валютного фонду в Україні.
Про це заявив глава департаменту макроекономічних досліджень інвестиційної групи ICU Сергій Ніколайчук.
“Я думаю, навряд чи Нацбанк робитиме це (підвищувати облікову ставку. – Ред.) у вересні на найближчому засіданні, я думаю, що швидше за ризики підвищення процентної ставки виростуть в жовтні, коли НБУ буде оновлювати свій макроекономічний прогноз”, – сказав він в під час круглого столу Київської школи економіки в середу.
За його словами, НБУ при оновленні свого макроекономічного прогнозу буде змушений враховувати в тому числі збільшення мінімальної заробітної плати більш стрімкими темпами, ніж це враховується в поточному прогнозі, а також новий бюджет, ризики в продовженні програми з МВФ і реакцію фінансових ринків.
“Кабінет Міністрів опублікував прогноз, і цей прогноз базується на тому, що середня мінімальна зарплата в наступному році буде на 30% приблизно вище і, відповідно, інфляційні ефекти від такого кроку можуть бути досить істотними”, – додав Ніколайчук.
Він зазначив, що на погіршення прогнозу по обліковій ставці вплинуло в тому числі ослаблення гривні по відношенню до долара.
Він пояснив, що долар останні два місяці втрачає свої позиції в світі, відповідно гривня по відношенню до євро та інших валютно-торговим партнерам знецінювалася ще швидше, що теж позначиться на інфляції в наступні кілька місяців.

Довідка Finance.ua:

  • Збереження облікової ставки на рівні 6% ухвалене рішенням Правління Національного банку України від 23 липня 2020 року.
  • В Національному банку України прогнозують, що облікова ставка до кінця цього року залишиться на рівні 6%.
  • У Нацбанку припускають, що наступного року облікова ставка трохи підвищиться у відповідь на зростання інфляційного тиску.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас